Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finále ME žen 2007

1. 10. 2007

 

L u c e m b u r k  -  Italské volejbalistky se v Lucemburku staly poprvé mistryněmi Evropy. Ve finále mezi dvěma týmy, které usilovaly o své premiérové evropské zlato, porazily Italky tým Srbska ve třech setech a po triumfu na světovém šampionátu v roce 2002 přivezou do své země další vítěznou trofej.

Italky patří dlouhodobě do světové špičky, ale na ME jim titul dlouho unikal. Za posledních osm let byly dvakrát druhé a jednou třetí, na vrchol vystoupal až nově vybudovaný kádr po loňském mistrovství světa pod vedením kouče Massima Barboliniho. Jeho tajným trumfem byla zejména rodačka z Kuby Taismary Aguerová, dvojnásobná vítězka olympijských her ještě v kubánském dresu. Ta také získala cenu pro nejužitečnější hráčku turnaje.

Squadra Azzurra prošla celým šampionátem bez klopýtnutí, vyhrála všech osm zápasů. Srbky v osmifinálové skupině podlehly Polkám, ale na další cestě do finále zdolaly mimo jiné hladce i český tým. První set finálového duelu také měly dlouho ve své režii, nadějný stav 23:20 však Srbky nedovedly do úspěšného konce. A z jeho ztráty se dlouho vzpamatovávaly.

Pod tíhou promarněné úvodní sady se dopouštěly zbytečných chyb, zatímco Italky se vedením uklidnily a dostaly do semifinálového tempa, v němž v sobotu přejely ruské mistryně světa 3:0. Srbky se ještě vrátily do zápasu ve třetí sadě, ale od stavu 20:20 kralovaly znovu v lucemburské Areně Coque Italky a titul už si nenechaly vzít. Ze zlatého kádru z MS před pěti lety si další triumf vychutnaly jen nahrávačka Lo Biancová a libero Cardullová.

Po dvou triumfech na posledních mistrovstvích Evropy zůstaly polské volejbalistky letos bez medaile. Na 25. šampionátu v Belgii a Lucembursku po sobotní semifinálové prohře se Srbskem nedotáhly dnešní slibně rozehraný duel o bronz s Ruskem a prohrály 1:3.

Rusky, rekordmanky v historii ME a úřadující mistryně světa, zopakovaly umístění z předchozího šampionátu. Do své medailové sbírky včetně úspěchů bývalého Sovětského svazu přidaly již 24. cenný kov, z nichž sedmnáct se leskne zlatě.

Finále: Itálie - Srbsko 3:0 (24, 18, 21)
Rozhodčí:
Hobor (Maď.), Gerothodoros (Řec.). Čas: 70 min. Diváci: 4500.
Itálie: Lo Biancová, Ortolaniová, Barazzaová, Aguerová, Del Coreová, Gioliová, libero Cardullová - Guggiová, Secolová.
Srbsko: Nikoličová, Citakovičová, Ognjenovičová, Spasojevičová, Krsmanovičová, Brakočevičová, libero Čebičová - Isailovičová, Majstorovičová.

O 3. místo: Rusko - Polsko 3:1 (-21, 22, 14, 20).

Konečné pořadí ME: 1. Itálie, 2. Srbsko, 3. Rusko, 4. Polsko, 5. Nizozemsko, 6. Německo, 7. Belgie, 8. Francie, 9. ČR, 10. Turecko, 11. Bulharsko, 12. Ázerbájdžán, 13. Slovensko, 14. Chorvatsko, 15. Španělsko, 16. Bělorusko.

Přehled nejlepších hráček
Nejužitečnější:
Taismary Aguerová (It.), nejvíce bodující: Jekatěrina Gamovová (Rus.), nejlépe podávající: Jovana Brakočevičová (Srb.), blokařka: Jenny Barazzaová (It.), útočnice: Malgorzata Glinková (Pol.), nahrávačka: Maja Ognjenovičová (Srb.), přihrávačka: Ljubov Šaškovová (Rus.), libero: Paola Cardullová (It.).

 

článek převzat z webu iDNES (volejbal.idnes.cz)


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

po semi to bylo jasné

(jirka, 1. 10. 2007 0:15)

již dkouho jsem neviděl takový volejbal, hraný pro krásu hry,hezký ženský, skvělé libero a radost ze hry. to se pak dá vyhrávat.