Jdi na obsah Jdi na menu
 


ME žen v Belgii - 2. den

21. 9. 2007

 

H a s s e l t  -  České volejbalové reprezentantky vstoupily do evropského šampionátu v Belgii vítězstvím nad Bulharskem. V napínavém utkání odvrátily dva mečboly soupeřek. Zápas rozhodoval až pátý set, v něm tým Táni Krempaské vyhrál 20:18. V základní skupině se dál utká s Polskem a Španělskem.

Odvážnou hrou Češky vypjatou bitvu nervů zvládly a do skupiny B v Hasseltu si připsaly oba body. Zápas trval téměř dvě a půl hodiny a pro české barvy znamenal první úspěch na ME po dlouhých šesti letech.

České hráčky prožily fantastický začátek svého úvodního duelu. Několika bloky si získaly velký respekt a Bulharky si s jejich obranou na síti nevěděly rady. Když už se míč dostal přes hráz rukou u sítě, žádný nebyl v poli ztracený.

Navíc spolehlivý útok a výkon bez chyb byl zárukou hladkého průběhu, jehož výsledkem bylo jen deset bodů na kontě Bulharek na konci setu.

Jenže ty debakl ze sebe během výměny stran rychle shodily, přitvrdily na servisu a začaly české přihrávačky zlobit. K tomu přišly chyby na servisu a za stavu 12:19 první střídání.

Příchod Jelínkové, Havlíčkové a Jamborové týmu prospěl, zastavil bulharský nápor a po stíhací jízdě se Češkám podařilo dotáhnout sedmibodovou ztrátu až na jeden bod (20:21). Více ale Bulharky nedovolily.

Od třetí sady vrátila trenérka Táňa Krempaská na hřiště základní sestavu s výjimkou Horké, místo níž si odbyla premiéru na velké seniorské akci devatenáctiletá Havelková.

Český tým si hned v úvodu vytvořil uklidňující náskok, ale po vyrovnaném průběhu se v závěru Bulharky také dotáhly až na jediný bod (22:23). Hned první setbol ale Češky proměnily.

Za nepříznivého stavu míchal sestavou i bulharský kouč a dal jasné pokyny svým hráčkám: hledat podáním kohokoli jiného než libero Tomanovou. To se Bulharkám dokonale podařilo - znervóznily smečařky a Matuszkovou dokonce vyhnaly ze hřiště.

S výbornou obranou v poli navrch si Bulharky vytvořily vedení až o devět bodů a navzdory velké stíhací jízdě týmu s trikolorou si vynutily tie-break.

Češky ho začaly třemi zkaženými servisy a dlouho jim trvalo, než své chyby napravily. Poprvé do vedení se dostaly až za stavu 10:9, ale nelítostný souboj začal až mnohem později.

Přišla výměna dvou mečbolů na obou stranách, do té doby nevídané české kombinace v útoku slavily úspěch a nakonec smeč z ruky Horké prorazila bulharský blok.

Volejbalistkám se tak podařila velká odveta, neboť před třemi lety je právě Bulharky připravily o postup na ME, o rok později ve světové kvalifikaci jim zavřely dveře do Japonska.

Skupina B:

Česká republika - Bulharsko 3:2 (10, -22, 22, -23, 18)
Rozhodčí:
Prodanovič (Chorv.), Flückiger (Švýc.). Čas: 128 min. Diváci: 250.
Sestava ČR: Plchotová, Šenková, Horká, Spalová, Šimánková, Matuszková, libero Tomanová - Jelínková, Havlíčková, Jamborová, Havelková.

Skupina A:
Německo - Ázerbájdžán 3:0 (13, 22, 16).
Skupina C:
Chorvatsko - Francie 1:3 (-21, -26, 22, -18).
Skupina D:
Nizozemsko - Slovensko 3:0 (16, 12, 16).

 

článek převzat z webu iDNES (volejbal.idnes.cz)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář