Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistrovství světa mužů

3. 12. 2006

 

T o k i o  -  Volejbalisté Brazílie jsou opět mistry světa. Cestu za obhajobou titulu završili v Tokiu naprosto suverénním finálovým vítězstvím nad Polskem 3:0 (12, 22, 17). Po dlouhých dvaceti letech se dočkali medailie z MS Bulhaři, kteří v utkání o bronz porazili tým Srbska a Černé Hory 3:1 (-22, 23, 23, 23).

Přes jasnou finálovou porážku Poláci netruchlí, stříbro je pro ně první medailí z MS dokonce po dvaatřiceti letech.

Brazilci dali souboji o zlato až nečekaně jasný průběh. Polský tým jim vzdoroval jen v druhém setu, první a třetí vyhráli favorizovaní Jihoameričané rozdílem třídy.

Od roku 2002 ovládli pod vedením trenéra Bernarda Rezendeho všechny důležité turnaje a jejich další cíl je jasný: zopakovat za dva roky v Pekingu olympijské vítězství.

Ráz celému zápasu určili brazilští kouzelníci hned od prvních výměn. Nadrazili si polský útok a ukázali soupeři, jak se má zakončovat. Už za stavu 5:1 donutili vzít argentinského kouče Raúla Lozana první oddechový čas, ale hráči v bílo-červených dresech se až do konce prvního setu z nástupu svých soupeřů nevzpamatovali.

Až po změně stran se Poláci rozehráli, to už jim však chyběl zraněný libero Gacek, jenž už v sobotním semifinále laboroval s bolavým kotníkem. Navzdory sebezapření nemohl pokračovat a roli hlavního obránce převzal Bakiewicz.

Brazilci dnes byli k nezastavení. Výborná obrana, rychlý útok ze všech pozic a parádní servis - to všechno ovládají na jedničku.

Finálový zápas odehráli bez jediného střídání a tradiční děkovačky pro fanoušky mohli spustit už po hodině a čtvrt od úvodního hvizdu.

Po kralování Italů v 90. letech tak pokračuje další dlouhá série. Na letošním mistrovství světa si brazilští mistři zpod vysoké sítě vybrali slabší chvilku jen v základní skupině v zápase s Francouzi, kterým podlehli 1:3.

Čest poměřit se se staronovými šampiony měli i čeští reprezentanti a může je těšit, že uhráli o 15 bodů více než v dnešním finále Poláci.

Brazílie - Polsko 3:0 (12, 22, 17)
Rozhodčí: Nava Abarca (Mex.), Wang Ning (Čína). Čas: 70 min. Diváci: 9200.
Brazílie: André, Dante, Gustavo, Ricardo, Giba, André Heller, libero Sérgio.
Polsko: Pliňski, Wlazly, Swiderski, Kadziewicz, Zagumny, Winiarski, libero
Gacek - Grzyb, Žygadlo, libero Bakiewicz, Gruszka.

Srbové tak zopakovali své umístění z MS 2002 v Argentině. Bulhaři se tehdy dělili mimo jiné s českou reprezentací o 13. až 16. místo.

"Jsme strašně šťastní a vůbec nevadí, že ta medaile je bronzová. Odehráli jsme tady skvělý turnaj. Včera jsme prožívali největší zklamání, dnešek už je pro nás tím nejšťastnějším dnem. Nejdůležitější je neztrácet až do konce víru," prohlásil Plamen Konstantinov, kapitán Bulharů, kteří v základní skupině porazili i český tým a v sobotním semifinále nezastavili spanilou jízdu Poláků.

Vítězně se rozloučili s turnajem i trojnásobní mistři světa z 90. let Italové, kteří v prestižním duelu porazili Francii ve třech setech a obsadili konečné páté místo.

Devátí skončili Němci po vydřeném pětisetovém vítězství nad týmem USA, proti němuž měli mečbol už ve třetí sadě. Nakonec proměnili až třetí mečbol v tie-breaku, v němž zvítězili 17:15.

V souboj o zlato se utkají obhájci titulu Brazilci s dosud neporaženými Poláky.

Další výsledky:
O 3. místo: Bulharsko - SČH 3:1 (-22, 23, 23, 23)
O 5. místo: Itálie - Francie 3:0 (19, 17, 28)
O 7. místo: Rusko - Japonsko 3:1 (18, - 22, 18, 17)
O 9. místo: Německo - USA 3:2 (17, 18, -25, -20, 15)
O 11. místo: Kanada - Portoriko 3:1 (17, -18, 22, 21)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

H i r o š i m a  -  Přesvědčivým vítězstvím nad Německem 3:1 (23, -25, 21, 13) se rozloučili čeští volejbalisté se světovým šampionátem v Japonsku. Na poslední pokus se konečně dočkali výhry ve čtvrtfinálové skupině, ale nic to už nemohlo změnit na tom, že mužstvo na MS končí. Reprezentaci patří v konečném hodnocení 13. až 16. místo.

Oba týmy už měly svůj osud daný před závěrečným utkáním čtvrtfinálové fáze a mohly hrát uvolněně i s pozměněnou sestavou. České hráče ale přece jen hnala za vítězstvím možnost vrátit Němcům vyřazení z účasti na příštím mistrovství Evropy 2007, o čemž rozhodla nevydařená zářijová baráž.

Trenér Haník poprvé do základní šestice zařadil nahrávače Zapletala, který v minulosti německou ligu hrával za Friedrichshafen, a také středového hráče Zadražila. Ten už v závěru úterního duelu s Kubou střídal kapitána Lébla, jenž si stěžoval po dlouhém turnaji a všech odehraných setech na únavu.

Nejvydařenější zápas v českém dresu dnes odehrál univerzál Štokr, který šampionát zakončil v takové pohodě, v jaké jej začal. Jeho smeče i servisy dnes Němcům dělaly velké problémy a spolehlivě útočil ve chvílích, kdy společně se spoluhráči ubránil soupeřovy útoky. Po mečbolu měl Štokr na kontě úctyhodných 32 bodů.

Čeští volejbalisté začali všechny sety lépe. Vlažnější Němci se sice v průběhu první sady rozehráli, ale nástup Haníkovy družiny už nezachytili. Ta ve druhém dějství ztratila na chvíli vedení po slabším příjmu, ale do koncovky šla s vedením 23:21. Trestuhodně ho však promarnila i kvůli dvěma útokům Popelky do sestaveného bloku.

Němci měli krajní hráče dobře přečtené a horší přihrávka nedovolovala tak často útočit středem sítě. Češi ale prokázali větší vůli po vítězství, znovu utekli až na 16:9, a když přečkali i další slabší chvilku, bezpečně dovedli k vítězství také třetí set. Němci už síly na odpor nenašli, šetřili se na zbývající dva duely o deváté místo do Tokia a nechali soupeře v exhibičním tempu zakončit příjemně celý turnaj.

Česko - Německo 3:1 (23, -25, 21, 13)
Rozhodčí:
Polkin (Rus.), Hobor (Maď.). Čas: 103 min. Diváci: 1620. Body útokem: 64:49, blokem: 7:13, z podání: 10:2, po soupeřově chybě: 19:20.
Sestavy a body:
Česko:
Zapletal 2, M. Novotný 13, Rak 11, Štokr 32, Popelka 11, Zadražil 4, libero Obdržálek - Konečný, Pláteník 8, Ticháček, Dehne.
Německo: Tischer 5, Siebeck 4, Bergmann 9, Schöps 11, Kromm 12, Hübner 11, libero Kröger - Pampel 2, Popp 3, Andrae 7, Dehne.

 

Mistrovství světa už zná kompletní složení semifinálového kvarteta. K evropskému triu Bulharsko, Srbsko, Polsko, které mělo postup jistý už včera, se dnes přidali Brazilci. Obhájci titulu připravili první prohru na šampionátu Bulharům a vyhoupli se dokonce před ně na první místo ve čtvrtfinálové skupině F.

Polští volejbalisté porazili Srbsko 3:0 (26, 19, 19) a vyhráli čtvrtfinálovou skupinu E. V semifinále v Tokiu se tak vyhnou brazilským obhájcům titulu a nastoupí proti Bulharsku. Ve druhém semifinále se utká Brazílie se společným týmem Srbska a Černé Hory.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Ani ve třetím utkání čtvrtfinálové skupiny nedokázali čeští volejbalisté zvítězit a ztratili tak šanci na postup alespoň do bojů ve skupině o 9. až 12. místo. Ve vyrovnaném utkání s Kubou sice Češi získali svůj první čtvrtfinálový set, celé utkání však díky nezvládnutým koncovkám setů prohráli.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

  Zajímavou změnu v sestavě nachystal na souboj s nejsilnějším protivníkem český trenér Zdeněk Haník. Na místo univerzála poslal Hudečka, který v dosavadním průběhu šampionátu plnil úkoly smečaře. A na smeč vrátil naposledy opomíjeného Pláteníka.

Tři prohrané koncovky rozhodly o neúspěchu českých volejbalistů ve druhém vystoupení ve čtvrtfinálové skupině mistrovství světa. S obhájci titulu Brazilci prohráli v Hirošimě 0:3 (-22, -20, -24), když v každém setu drželi do poslední chvíle se soupeřem krok. V tabulce skupiny F má Česko už pět porážek.

 

Utkání začalo pro české barvy skvěle, hned v úvodu tým výbornou obranou v poli i na síti donutil soupeře za stavu 6:2 čerpat první oddechový čas.

Nadějné vedení si reprezentanti sebevědomou hrou a odvážným útokem dlouho udržovali. O body se starali zejména Hudeček s oběma smečaři, naopak středoví hráči se do hry tolik nedostávali.

Brazilci po dobré přihrávce výborně kombinovali a téměř se nedali ubránit, ale po vlastním servisu tak úspěšní nebyli, takže jim bodové manko stále zůstávalo.

Češi vedli ještě 19:16, ale pak začali chybovat. Dvakrát poslali míč mimo hřiště, jednou do bloku, další dva body ztratili špatným příjmem a skóre se bleskem otočilo. Za stavu 24:21 měli Brazilci setbol a na druhý pokus ho proměnili.

V úvodu druhého setu si čeští hráči obětavou hrou v poli vybojovali malý náskok, o který však ve střední části přišli. Přesto před koncovkou vedli ještě 18:17, jenže v závěru opět vyhořeli.

Brazilcům pustili čtyři body v řadě, především po špatném příjmu Ricardova servisu a následném neúspěšném útoku. Už druhý nadějně rozehraný set tak českým volejbalistům utekl, prohráli ho 20:25.

Až na třetí pokus vyšel už začátek setu favoritovi, který nastoupil už bez Anrého, na jehož místě teď hrál Anderson. Tvrdý servis vymazal český útok, který po špatném příjmu končil v autu nebo na blocích. Jihoameričané vedli už 6:2 a na hřiště mířil M. Novotný za Pláteníka.

Krizi se podařilo rychle zahnat a Novotného technický úder vrátil Česko do hry: 5:6.

Dva nepřesné útoky Brazilcům pak vedly k tomu, že v závěru setu si český tým dokonce na moment okusil vedení (20:19). Byla to však jen krátká epizoda, soupeř ihned otočil a psychickou výhodu jednobodového náskoku strhl na svoji stranu.

Mečbol za stavu 23:24 ještě Češi odvrátili, ale o chvíli později Gustavo zablokoval Raka a brazilský protivník slavil vítězství.

"Mezi našimi zápasy s Francií a Brazílií byl velký rozdíl. S dnešním výkonem jsem spokojený, ale výsledek 0:3 mě mrzí. Chtěl jsem vyhrát aspoň set, ale
dosáhli jsme svých limitů," nechal se na pozápasové tiskovce slyšet kapitán českého vývěru Martin Lébl.

"Na konci každého setu jsme prohráli jen o dva tři body, ale po vlastních chybách. Když budeme takhle hrát i v dalších dvou zápasech, mohlo by přijít ještě nějaké vítězství," dodal hráč italské Perugie.

Česko - Brazílie 0:3 (-22, -20, -24)
Rozhodčí:
Nava Abarca (Mex.), Tonegawa (Jap.). Čas: 79 min. Diváci: 3320. Body útokem: 40:39, blokem: 6:11, z podání: 1:3, po soupeřově chybě: 19:23.

Sestavy a body
Česko:
Ticháček, Popelka 12, Rak 4, Hudeček 10, Pláteník 7, Lébl 9, libero Obdržálek - Zadražil, Zapletal, Konečný, M. Novotný 5, Štokr.
Brazílie: Ricardo, Giba 12, A.Heller 8, André 4, Dante 11, Gustavo 10, libero Sergio - Anderson 8, Marcelo, Endres.

Dnešní program a výsledky
Skupina E (Sendai):

Argentina - Srbsko 1:3 (-18, -16, 24, -17)
Polsko - Kanada 3:0 (21, 17, 17) 
Rusko - Portoriko 3:0 (20, 16, 15)
Japonsko - Tunisko 3:2 (-23, -23, 22, 23, 6)

tabulka
Z V P sety míče B
1. SČH 5 5 0 15:2 419:338 10
2. Polsko 5 5 0 15:0 375:312 10
3. Rusko 5 4 1 12:3 367:300 9
4. Japonsko 5 4 1 12:8 479:454 9
5. Portoriko 5 1 4 5:14 426:473 6
6. Kanada 5 1 4 4:14 366:426 6
7. Argentina 5 0 5 4:15 406:467 5
8. Tunisko 5 0 5 4:15 385:453 5

Skupina F (Hirošima):
Francie - USA 3:2 (-17, 12, -24, 17, 11)
Česko - Brazílie 0:3 (-22, -20, -24)
Německo - Bulharsko 1:3 (22, -23, 20, 18)
Itálie - Kuba 3:1 (20, 15, -23, 15)

tabulka
Z V P sety míče B
1. Bulharsko 5 5 0 15:4 450:402 10
2. Brazílie 5 4 1 13:4 419:362 9
3. Itálie 5 4 1 14:5 443:384 9
4. Francie 5 4 1 13:7 470:430 9
5. Německo 5 2 3 7:10 377:399 7
6. USA 5 1 4 6:13 394:442 6
7. ČR 5 0 5 2:15 362:411 5
8. Kuba 5 0 5 3:15 355:440 5

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

H i r o š i m a  -  Debaklem vstoupili čeští volejbalisté do čtvrtfinálové skupiny mistrovství světa v japonské Hirošimě. V utkání s Francií nezískali ani set a po celý zápas jen marně dotahovali náskok suverénního soupeře. V tabulce skupiny F mají už čtyři prohry. K dalšímu utkání nastoupí v neděli ráno proti Brazílii.
Trenér Haník opět zvolil jinou sestavu než v předešlých zápasech. V úvodním vystoupení ve čtvrtfinále zcela opomenul smečaře Pláteníka, na jehož místo zařadil Popelku.

 

(převzato z www.idnes.cz)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář