Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víkendové soustředění kadetek a juniorek - Hlušice 28.3.-30.3.

31. 3. 2008

    

   Před víkendovým soustředěním jsem si říkal, že nebudu nikoho moc chválit, protože když se má makat, tak se má makat. Po návratu jsem si přečetl několik zpráv ze sportovní rubriky a začalo se mi potvrzovat, že vrcholový sport není ani tak již pro našince, jako spíše do rubriky černé kroniky. Viz dnešní ligový fotbalový zápas v televizi. Je to pro silné nátury, které vydrží všechno a nechtějí nic moc sportu. Ale zpět …

  
   V pátek odpoledne jsme odjížděli na víkendové soustředění a každý vzal přípravu podle svého. Někdo si vzal deset triček na převléknutí po námaze a někdo, vlastně všichni, měli své zavazadlo připravené na cestu napříč Afrikou, hlavně co se týče jídla. Na cestu do auta jsem chtěl ty méně hezké, bohužel to dopadlo jinak a do staré škodověnky se „nacpaly“ Míša, Nikča a Píďa.

   
   Na místě nás čekalo známé prostředí a místa znalé se hned zabydlely. Za příštích 48 hodin nás čeká 6 tréninků. Tréninky juniorek měly poslední dobou stoupající úroveň, hlavně co se týče toho, chtít trénovat a pracovat na odstranění vlastních chyb. Právě zde byl na toto čas  a měl jsem i možnost sledovat věci, které normálně přehlédnu. Umět zahrát na „žíněnku“, nahrávačka se musí umět rozhlédnout kolem, koho má kde a co mu může nahrát. Docela přesně se mi vybavilo, jak jsme před 20 lety nacvičovali do zhloupnutí postavení v obraně, která je důležitá podle postavení útočících hráček a rozehraného míče. Jak těžké je přijmout míč zadarmo a potrestat soupeře za tuto chybu. Tady jsem si vzpomněl na jednu koncovku setu z letošního ME mužů, kdy do stavu 23:23 to byl boj super akcí a stačily dva ušmrdlané míče, které nikdo nečekal a oni tam spadly, proti všem natrénovaným akcím tisíckrát bez problému. Spadly tam. Byl konec a mělo to být tak jednoduché…

   
   Byl čas si udělat něco k večeři a zde se ukázaly jako velmi zkušené právě Míša, Píďa a Nikča. Věřily svým kuchařským dovednostem, ale jeden malý toustík přeci jaksi chtěly otestovat na  mé maličkosti. Odolal jsem a pěkně jim poděkoval, je vidět, že mají již něco odtrénováno a takovéto soustředění je nemůže vyvést z klidu.

   
   Jak se přiblížily poslední nedělní tréninky, bylo víc vidět, vlastně nevidět hráčky, protože odpočívaly před další naplánovanou námahou. Malinký odstaveček bych chtěl věnovat dvěma volejbalovým legendám - Janě Veselé   (té odrostlejší) a Martině Vzorekové, které makaly jako juniorky, vůbec si na nic neztěžovaly, klidně i odcvičily nápravné cviky za pokažené podání, špatný příjem a podobně. Martina se pak věnovala i uvolňovacím cvičením po tréninku a pomohla tak ke gradujícímu naplnění plánovaných tréninků. Díky Vám kamarádky.

  
   Soustředění se blížilo ke konci a je nutno říci, že podle mého soudu hodně dalo, nikomu se nic viditelně nestalo a drobné problémy se podařilo vyřešit. Volejbal je hra, která musí spojit nejen sílu, obratnost, ale i podržet jako parta a naučit se odhadnout svou sílu, poznat myšlení své spoluhráčky, protože je přeci krásné, když nahrávačka má radost, jak nahrála akci a smečařka zas naopak, jakou krásnou náhru dostala. A bum. Zbývá jen jediné, poděkovat všem, kteří se toho zúčastnili a dovedli soustředění ke zdárnému  konci.
     


- jirka -

        

Fotografie najdete ve dvou adresářích na Rajčeti na následujícím odkazu:

http://pehan.rajce.idnes.cz/

   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář