Jdi na obsah Jdi na menu
 


O ŘÁHOLECKÝ POHÁR 2011

10. 4. 2011

                      

Jičín (9.4.) - Ve skvělých výkonech v letošní halové sezoně pokračovaly jičínské ženy na druhém ročníku volejbalového turnaje "O řáholecký pohár"! Po odehrání sedmi zápasů, které je během dne čekaly, mohly nakonec zvednout nad své hlavy pohár, určený pro vítězky tohoto náročného klání.

 
   Celého turnaje se nakonec zúčastnilo 12 družstev, která byla rozlosována do 2 skupin. Ve skupině A to byly týmy Dosběr Hradec Králové, Sokol Stěžery, TJ Jičín, Červený Kostelec, DTJ Hradec Králové a Nový Bydžov. Do skupiny B svedl los týmy Lázní Bělohrad, juniorek Slavie Hradec Králové, VK Hronov B, pražského Jižního Města Chodov, jičínských Lazarek a TJ Turnov. Na třech kurtech haly jičínského sportovního areálu se tak mohly rozpoutat boje o první dvě místa v obou skupinách, protože jen ta zaručovala postup do semifinálových zápasů. Zápasy se hrály na 2 hrané sety, takže každý tým jich tedy čekalo ve skupině  odehrát 10.

 
   Domácí celek žen měl hned na úvod za soupeře Červený Kostelec, který byl od počátku považován za spolufavorita skupiny. Úvodní set odehrála jičínská děvčata skvěle a zvítězila 25:19. Do druhého ovšem vstoupila velmi špatně, prohrávala výrazně již od počátku a tuto ztrátu se jim v dalším průběhu hry stáhnout nepodařilo. Nakonec tedy set skončil porážkou 15:25 a remízou 1:1 na sety. V dalších zápasech už ale žádné zaváhání nepřišlo a po jednoznačných výhrách nad DTJ Hradec Králové 2:0 (12,17) a Dosběrem Hradec Králové 2:0 (12,16) přišla jen vyrovnaná koncovka prvního setu s družstvem Stěžer, kterou naše hráčky nakonec zvládly, a i tento zápas tak skončil výhrou 2:0 (23,20). Ve svém závěrečném utkání ve skupině pak jasně zvítězily nad Novým Bydžovem 2:0 (10,5). A protože jejich hlavní soupeřky z Červeného Kostelce ztratily jeden set s týmem Dosběr HK, bylo pořadí ve skupině A následující: 1. TJ Jičín 9 b., 2. Červený Kostelec 8 b., 3. Dosběr Hradec Králové 5 b., 4. Stěžery 4 b., 5. DTJ Hradec Králové 4 b., 6. Nový Bydžov 0 b.

 
   Ve skupině B od počátku přesvědčovalo družstvo VK Hronov, že bere turnaj jako přípravu na kvalifikaci o druhou ligu velice vážně a nepřipouštělo žádné pochybnosti o svém postupu ze skupiny. Jediným, kdo mu mohl zdatně konkurovat byl účastník Mistrovství Prahy (což je nejvyšší krajská soutěž v našem hlavním městě), tým JM Chodov. Jejich vzájemné utkání bylo tím nejkvalitnějším ve skupině a oba týmy se rozešly remízou 1:1. Všechny ostatní zápasy obou týmů skončili vítězstvím 2:0 a o jejich pořadí na prvních dvou místech nakonec tedy při rovnosti bodů i setů rozhodoval poměr míčů. V této skupině hrálo i družstvo jičínských nedávných i současných juniorek a po jedné výhře 2:0 nad Lázněmi Bělohrad obsadilo 5. místo. Konečné pořadí skupiny B bylo tedy následující: 1. Hronov B 9 b., 2. JM Chodov 9 b., 3. TJ Turnov 6 b., 4. Slavia Hradec Králové juniorky 4 b., 5. Lazarky 2 b., 6. Lázně Bělohrad 0 b.

 
   Po odehrání skupin tedy následovala semifinálová utkání. V prvním z nich se utkaly týmy VK Hronov a Červený Kostelec. Obě družstva se navzájem velice dobře znají, takže se dal čekat vyrovnaný zápas. A první set o tom jasně přesvědčoval. Nakonec se ve vyrovnané koncovce mohly více radovat hronovačky (25:23), které pak zvládly lépe i set druhý (25:18) a mohly se radovat jako první postupující do finále. Druhé semifinále pak bylo ve znamení loňských finalistek turnaje. Domácí hráčky TJ Jičín v něm chtěly soupeřkám z JM Chodov vrátit porážku z minulého ročníku. První set se jim dařilo tuto úlohu plnit, po dobrých příjmech útočily pestře středem i z hlavních kůlů a jednoznačně jej získaly ve svůj prospěch 25:19. Ve druhém setu však přišel herní útlum, hra v poli ztratila přesnost, tudíž se snížila i kvalita útoku. Výsledkem byla prohra 21:25 a následoval tie-break. V něm ovšem jičíňačky zmobilizovaly své síly a jednoznačně si kráčely pro postup do finále. Proti tvrdým smečím neměly chodovačky šanci a po výhře 15:7 a 2:1 na sety byly domácí hráčky poslední krok od zisku prvního místa!   

 
   V utkání o 3.místo se potkala družstva Červeného Kostelce a JM Chodov. Více fyzických i morálních sil v náročném průběhu turnaje zůstalo děvčatům z Prahy a po setech 25:21 a 25:15 tak přisoudila Červenému Kostelci neoblíbenou 4. příčku.

 
   Finálový zápas mezi Jičínem a Hronovem přinesl dramatickou podívanou hlavně v závěru prvního setu, kdy po většinu času o několik bodů prohrávající hráčky z Hronova stáhly vedení domácích až na 23:21, ale pak už jičíňačky nedovolily soupeřkám uhrát ani bod a koncovka byla v jejich režii. Výhra 25:21 naše hráčky nijak neuspala a ty pokračovaly ve skvělých a bojovných výkonech! K vidění byl stále kvalitní volejbal nejvyšší krajské úrovně a přihlížející diváci se jistě skvěle bavily! Obzvlášť, když i druhý set se pro naše hráčky vyvíjel více než příznivě... V závěru si již jen vychutnávaly pocit vítězek, když náskok v koncovce byl dostatečný a čekaly jen na proměněný mečbol. To se nakonec podařilo a po výsledku 25:18 získaly Řáholecký pohár do svého držení!

 
   Při závěrečném vyhodnocení a předání cen bylo vyhlášeno následující pořadí:
1. TJ Jičín
2. VK Hronov B
3. JM Chodov
4. Červený Kostelec
5.-6. TJ Turnov
5.-6. Dosběr Hradec Králové
7.-8. Slavia Hradec Králové juniorky
7.-8. Stěžery
9.-10. Lazarky
9.-10. DTJ Hradec Králové
11.-12. Lázně Bělohrad
11.-12. Nový Bydžov
 
   Jičínské družstvo odehrálo turnaj v následujícím složení: M. Brabcová, G. Jansová, R. Koláčná, L. Kořínková, A. Slabihoudová, J. Veselá. Po zisku Oblastního poháru o týden dříve je to další úspěch jičínských žen, které potvrzují, že krajská soutěž první třídy by jim v této sestavě v příští sezoně rozhodně slušela! 

 
   Závěrem chci poděkovat všem, kteří svým přispěním pomohly s uspořádáním a průběhem celého turnaje, hlavně Petru Dytrychovi a Jirkovi Bezdíčkovi, kteří odpískali několik zápasů. A samozřejmě, ať se turnaj se stejným úspěchem podaří uspořádat i příští rok!

 
- Petr -

Všechny fotky na Rajčeti a dále upravené momentky na Rajčeti...

... a další fotky najdete ještě na webu www.mojejicinsko.cz/sport

 

   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

super!!!

(dajas, 11. 4. 2011 9:24)

Odborník nenachází slova obdivu a uznání. Laik pouze žasne s otebřenou hubou:-) A já?:-) to si radši holky nepřejte slyšet:-))))

super!!!

(dajas, 11. 4. 2011 9:23)

Odborník nenachází slova obdivu a uznání. Laik pouze žasne s otebřenou hubou:-) A já?:-) to si radši holky nepřejte slyšet:-))))