Jdi na obsah Jdi na menu
 


Východočeský pohár žen 2010 - finále

28. 3. 2010

 Obrazek

Čestice (27.3.) - Bez ambicí na nějaký skvělý výsledek, s páteční večerní komplikací se sestavou, ale s touhou si zahrát pěkný volejbal, dojely jičínské ženy do Čestic na sobotní společné finále dvou nelepších týmů kraje pardubického a královéhradeckého.
   Ale šestičlenná sestava ve složení Marti Brabčák Brabcová, Lůca Ducka Dytrychová, Gábi Gabča Jansová, Máca Marcelka Kinská, Lulu Liduš Kořínková a Jana Trapička Veselá  se hned od začátku turnaje rozhodla, že ten pohárek z minulého týdne za 2.místo v krajském finále byl příliš malý a je třeba jít do větších rozměrů! 
   Úvodní zápas proti OEZ Letohrad sice nezačal nejlépe, když těla našich děvčat vypadala po ránu poněkud ztuhle, takže nejdříve 2 ulívky, a následně několik skvěle nadražených balonů blokem, padaly našim hráčkám nepovšimnutě na zem, ale přece jen se z tohoto rozpačitého úvodu (způsobeného zřejmě nedostatečným pitným režimem před zápasem ) podařilo během chvíle dostat, srovnat zpočátku nepříznivý stav setu a nakonec jej "přesvědčivě" 25:23 vyhrát!  To našim děvčatům vlilo krev do žil a barvu do tváří, takže druhý set už si soupeřky před sebe nijak bodově nepouštěly a získaly jej ve svůj prospěch 25:22. První zápas tedy 2:0 a po zhlédnutí přípravy druhého zápasu Náchod B - VK Vysoké Mýto (jasný výsledk 2:0) jsme věděli, že další utkání, právě s Náchodem B, bude zřejmě z našeho pohledu finálem celého turnaje!! Takže honem se posilnit polévkou a pivečkem ve vedlejší restauraci a vzhůru na soupeřky ("dneska už to přece proti nim musí vyjít!!)...
Obrazek   Bohužel, první set snad patřil do kategorie mladšího žactva (tedy z naší strany), protože množství našich nevynucených chyb by asi žádná volejbalová statistika nedokázala "pobrat"... příliš malé kolonky... Zkušené náchoďačky nás přehrávaly hlavně chytrými ulívkami do všech možných míst kurtu a naše holky se trápily ve všech herních činnostech (přihrávkou počínaje, útokem konče...). Přílišná namotivovanost na toto utkání byla spíše na škodu než k užitku a soupeřky nás školily z jednoduchosti volejbalu. Výsledek 13:25 snad mluví za vše! 
   ALE! Ve druhém setu se ukázala síla (nejen ta volejbalová) tohoto mančaftu! Holky zápas nevzdaly a změnou některých herních činností (hlavně při obraně na síti), se podařilo získávat nad soupeřkami navrch. Neustálé vedení o jeden, dva, tři míče přinášelo klid do rozehrávky, podařilo se v poli "posbírat" několik útoků a vykrýt pár odražených míčů od bloků a dostali jsme se až do vedení v koncovce 23:20. Zdálo se to na pohodu, ale to by nebylo utkání s Náchodem, aby nepřišlo nějaké drama... Nejdříve servis soupeřek skončil přímým esem na zem, poté následovala naše pouhá teč do autu a první time-out za stavu 23:22. Další příjem již dobrý, ale náš útok mimo hřiště znamenal srovnání na 23:23. Při další rozehře se k útoku dostávají opět náchoďačky a vytlučením našeho bloku vedou 23:24! Skepse a skleslé pohledy hráček při odchodu na druhý time-out... Ale nic, nutno přihrát servis, nahrát a zaútočit. Klasika volejbalu... podařilo se a bylo srovnáno na 24:24! Vzápětí vedeme 25:24 a máme setbol! Míč od soupeřek zpracováváme, náhra a útok o blok končí na polovině soupeřek!! Srovnáno na 1:1 a bitva pokračuje!
   No, bitva byla spíše už dobojována... Za stavu 3:3 Marcelka na servis a 3 přímé body podáním získaly rozhodující náskok, ani další přihrávku neměly protihráčky kvalitní a opět rozehra skončila bodem pro nás. Změna stran za stavu 8:4 byla více než Obrazeknadějná! A tento čtyřbodový náskok nám také vydržel až do závěru, když se dařilo uhrávat všechny míče "na ztrátu"... 15:11, výhra 2:1 a konečně vytoužená výhra nad staršími, ale mnohem zkušenějšími soupeřkami (všechna čest, osobně před nimi po třech turnajích, kdy jsem je viděl hrát, smekám klobouk... ). Radost našich dívek a žen však už v té chvíli byla vskutku spontánní, protože porážku v posledním zápase si již nikdo snad ani připustit nemohl...
   A také se v závěrečném zápase s VK Vysoké Mýto tak dělo, jasná převaha v úvodu prvního setu znamenala vedení již 8:0 a s tímto náskokem se také set bez problémů dohrál. I ve druhém se podařilo od začátku jasně vést, když až v koncovce se holkám asi už příliš nechtělo a tak některé zákroky v poli nebyly hrány úplně naplno, takže soupeřky stav přece jen zkorigovaly, ale vítězství 2:0 už si děvčata vzít nenechala a tak ihned po utkání mohla zvednout radostně ruce nad hlavu!
Obrazek   Určitě největší úspěch jičínského ženského volejbalu posledního desetiletí byl na světě!! A radost v šatně byla veliká (mě tam teda z neznámého mi důvodu nevzaly, ale stačilo slyšet přes dveře... ). Takže děvčata, ještě jednou díky za skvělý výsledek a velká gratulace od všech mužů oddílu!! Letos jste prostě byly lepší... 

   Při závěrečném vyhlašování pak čekala naši výpravu ještě jedna radostná událost, když nejlepší hráčkou tohoto závěrečného turnaje byla vyhlášena Marcelka Kinská!! Takže Máco gratulujeme a hlavně díky moc a přejeme Ti spoustu dalších podobných volejbalových úspěchů... 

 

Konečné pořadí poháru:
1. TJ JIČÍN
2. Rubena Náchod B
3. OEZ Letohrad
4. VK Vysoké Mýto

 

- Petr -

P.S.: A teď z toho někdo udělejte seriozní článek do novin... :-)  A to jsem se ani nezmínil o závěrečných oslavách a cestě poháru po skoro půl republice (dobře třetině... Ok čtvrtině... :-)  )

 

Fotky na Rajčeti

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: dajas

(Petr, 29. 3. 2010 17:14)

Do sběru? Neblázni, ty soupeřkám ještě pěkně "zatopěj"... :o) A možná nejen jim... ;-)

starý kamna

(dajas, 28. 3. 2010 16:54)

Prostě bouchly starý kamna !!!! a už můžou do sběru :-))