Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patela (čéška) – LÉČENÍ - II. část

16. 10. 2007

 

Dr. Petr Juda pokračuje: ... léčení bolestí čéšky je složité. Vyžaduje v první řadě velkou trpělivost ze strany postiženého sportovce, jeho trenéra, okolí a nakonec i ošetřujícího lékaře. Bolesti se zmírňují i přes poměrně intenzivní léčbu jen velice pozvolna. Mnohdy hlavně kvůli netrpělivosti propadá sportovec zoufalství, že se nevyléčí, že bude mít bolesti stále. Nabývá podezření, že je špatně léčen, mění lékaře, vyhazuje čím dál více peněz za různé masti a léky, o kterých se dozví z lákavých reklam v mediích ... 

Trenér, funkcionáři a nakonec i spoluhráči začnou mít podezření na sportovcovu agravaci (zveličování přítomných příznaků) nebo dokonce na simulaci (účelové vymýšlení si příznaků, které nejsou). Hodně sportovců nakonec v beznaději podstoupí mnohdy i zbytečnou operaci, aby po ní zjistili, že jsou v léčbě opět na počátku. Ze svých zkušeností bych shrnul hlavní zásady do několika oblastí:

1. POSILOVÁNÍ. Základním předpokladem prevence i léčení je mít pevný a dobře vycvičený extensorový aparát kolena. Hlavním extensorem i dynamickým stabilizátorem kolena je čtyřhlavý sval stehenní. A pro patellu má v tomto svalu vedoucí úlohu jeho vnitřní hlava (muscullus vastus medialis). Bříško svalu a jeho úpon na vnitřní stranu čéšky jsou hlavním stabilizátorem patelly v jejím pohybu ve žlábku kosti stehenní. Posilování a tonizace tohoto svalu jsou základem pro léčbu bolestí vzniklých poškozením chrupavky čéšky. Z kinesiologie je známo, že kontrakcí tohoto svalu vzniká pohyb z lehkého ohnutí kolena do plného natažení. Proto veškeré posilovací cviky musí končit plným natažením kolena !!. Jinak je cvičení neúčinné. Samozřejmě při bolesti musí sportovec omezit hlavně tu zátěž, při které se bolest vyvolává. Nemusí tudíž přerušit veškerou sportovní činnost.

2. CHLAZENÍ. Obecně platí, že při zátěži dochází v příslušné části (kloub, sval) k překrvení (hyperemii). Vzniká tak i malý otok. Zde může vzniknou i nevelký zánět, který se projevuje bolestí. Studené obklady nebo ještě lépe přímo led působí právě proti tvorbě otoku. Doporučuje se přikládání ledu na postižené oblasti (v našem případě na čéšku) do 10 -15 minut po zátěži (tréninku nebo utkání).

3. LÉKY. Jedná se o skupinu léků s protizánětlivým účinkem. Jsou běžně dostupné a hojně užívané. Určitě mají svůj význam, neboť potlačují zánět a jeho potlačením snižují bolest.

Léky s protizánětlivým účinkem rozdělujeme na dvě velké oblasti - nesteroidní a steroidní antiflogistika. Nesteroidní jsou ve formě s lokálním (masti, krémy, gely, emulgely..) nebo celkovým užitím (tablety,injekce). Jsou různého složení. Každému pomáhá něco jiného a sám si musí vyzkoušet, co zrovna je na něho účinné (např.diclofenak, ibuprofen, piroxikam, indomethacin, nimesulidum, ketoprofenum apod.). Steroidní protizánětlivé léky se rovněž mohou použít v omezené míře nejčastěji v injekční nitrokloubní formě. Zde je třeba dávat pozor, neboť patří mezi zakázané podpůrné prostředky a tím je jejich užití omezeno. (Podle antidopingové vyhlášky je jejich podávání zakázáno pouze v době konání mistrovských soutěží – ME, MS – viz případ diskvalifikované portorikánské volejbalistky na MS, která užila mast s kortikoidem na ekzém).

4. CHONDROPROTEKTIVA. Jsou to látky, které mají za úkol, zjednodušeně řečeno, chránit a částečně regenerovat kloubní chrupavku. Těmto látkám se přikládá až přemrštěný význam. Jejich účinky nejsou rozhodně takové, o jakých nás informuje reklama, kterou jsou nyní všechna media až přehlcena. Na druhé straně ovšem pomoci mohou. Podstatou těchto látek jsou následující složky - glukosamin, chondroitin a MSM (methylsulfonylmethan). Kombinace těchto tří látek spolu s vitaminem C je základní složka všech chondroprotektiv.

Já osobně doporučuji postupovat takto - vyzkoušet osvědčené chondroprotektivum v tříměsíční kúře eventuelně spolu s nějakým nesteroidním antiflogistikem. Mělo by to být chondroprotektivum, které vyrábí farmaceutická firma a ne potravinářská zabývající se doplňkovou výživou. Tuto kúru je vhodné podstoupit pouze pokud jsou bolesti. Jestliže bude úleva a ústup potíží (nemusí být zcela vymizení bolesti), potom tento postup opakovat 2x do roka. Pokud se nic nezmění a bolesti jsou stejné, potom je možné ještě jednou změnit druh chondroprotektiva. A pokud ani potom nedojde k úlevě, již další neužívat a tuto léčbu již neprovádět. Pokračování je spíš jen vyhazování poměrně velkých prostředků za neúčinnou léčbu. Buď jsou změny již takové, že tyto látky ani nemohou být účinné, nebo zkrátka na daného sportovce nepůsobí.

5. FYZIKÁLNÍ LÉČBA. Jako doplňková léčba může mít výborný efekt. Zkušenosti jsou hlavně s ultrazvukem, laserem, elektrostimulací m. vastus medialis (vnitřní hlavy čtyřhlavého svalu). Opět jednotný recept neexistuje a je třeba vyzkoušet, co a jak na daného volejbalistu působí.

6. OPERACE. Operace by měla být až po neúspěchu konzervativní léčby („po dobrém“). Druhů operací je hodně k různým typům poruch a pokud by mělo k ní dojít, měl by sportovec být o všem dobře informován a měl by mít alespoň základní znalosti v problematice léčení postižené patelární chrupavky. Jinak může být efektem operace zklamán, protože očekává něco, co mnohdy zajistit ani v nejlepším nejde.

Závěrem. Snažil jsem se nastínit alespoň základní principy léčby potíží z poškození chrupavky kloubu mezi čéškou a stehenní kosti. Léčba tzv.skokanského kolena (postižení jednotlivých vláken vlastního vazu čéšky) má některé odlišnosti od léčby chrupavky. O tom zase příště.

                                                                              Petr Juda

 

- převzato z webu Zdeňka Haníka (www.hanikvoleyball.cz) -

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

The 2-Minute Rule for Mold Remediation Pros PA Poconos

(Kennethliero, 15. 3. 2024 11:38)

About Mold Remediation Pros PA Poconos

(Kennethloabe, 14. 3. 2024 22:08)

Hello everyone...

(BOSmus, 14. 3. 2024 21:32)

Hello everyone... https://t.me/s/bonus7casino/11

I congratulate, this brilliant idea is necessary just by the way

(EugeneTug, 13. 3. 2024 12:08)

I congratulate, this rather good idea is necessary just by the way

circumspection
https://mmfporn.com/tags/cum-on-thighs/
@456FgDDY8

Exploring the Miraculous of Dating: Connections, Nurturing, and Determining

(CyharlesTaugs, 12. 3. 2024 12:05)

Dating is a go abroad that encompasses the enchanting of good-natured ally, offensive increase, and alluring discoveries. It is a method toe which individuals traverse romantic possibilities, getting to be acquainted with each other on a deeper level. Dating allows people to part experiences, exchange ideas, and fashion expressive connections.
https://zeenite.com/tags/amateur-couple/

In the duchy of dating, a person encounters a dissimilar series of emotions. There's the exhilaration of convention someone new, the foreknowledge of a in the first place swain, and the quivering of discovering stale interests and shared values. It is a stretch of vulnerability and self-discovery as individuals open themselves up to the feasibility of regard and companionship.
https://gayblowjob.tv/tags/gay-men-fucking/

Serviceable communication lies at the heart of dating, facilitating understanding and consistency between two people. It involves effective listening, ethical language, and empathy, creating a room object of veritable dialogue. Thoroughly communication, individuals can explore their compatibility, interchange thoughts and dreams, and assemble a foundation of trust.

very interesting, but nothing sensible

(EsbeAnasp, 12. 3. 2024 11:50)

Cool, I've been looking for this one for a long time

Men Dating Men: Celebrating Angel and Bearing

(AlbertChawl, 12. 3. 2024 9:43)

Men dating men savoir faire love, connection, and the stunner of relationships in their own incomparable way.
https://latinaporn.one/
In a world that embraces range and inclusivity, same-sex relationships suffer with organize their place. Men who date men direct the joys and challenges of structure substantial connections based on authenticity and reciprocal understanding. They celebrate enjoyment from while overcoming societal expectations, stereotypes, and discrimination.
https://twinkporn.one/videos/6642/teen-boysex-bangla-gaysex-cute-boy-sucking-big-dick-deeply-fuck-his-ass-cum-inside-indian-hot-gandu-desi-bottom-sex/
Communication and emotional intimacy disport oneself a essential part in their relationships, fostering positiveness and deepening their bond. As system progresses toward fairness, it is noted to recognize and regard the angel shared between men dating men, embracing their unique experiences and contributions to the tapestry of anthropoid connections.

don't think anything

(Frbetheava, 8. 3. 2024 4:15)

very good

10 востребованных профессий в Беларуси в 2024 году

(Carmenbut, 8. 3. 2024 3:02)

10 востребованных профессий в Беларуси в 2024 году
https://vitrini.by/
В быстро меняющемся мире, где технологический и экономический ландшафт развиваются с невероятной скоростью, рынок труда также претерпевает значительные изменения. Беларусь, страна с развитой промышленной базой, IT-сектором и сельским хозяйством, не является исключением. В 2024 году мы наблюдаем сдвиг в спросе на профессии, отражающий глобальные тенденции и особенности нашей экономики. Давайте рассмотрим десять профессий, которые будут наиболее востребованы в Беларуси в этот период.
в 2024 году рынок труда Беларуси продемонстрирует значительные изменения, определенные глобальными тенденциями и локальными особенностями экономики. Профессии в сферах здравоохранения, IT, зеленой энергетики, образования и других областях будут особенно востребованы, открывая новые возможности для специалистов. Адаптация к изменениям, непрерывное обучение и развитие новых навыков станут главными факторами успеха в будущем рынке труда.

Hidden Ad Monetization Gems: Discover What Successful Publishers Are Doing Differently

(Charlesfooms, 7. 3. 2024 20:49)

Hey, I visited your site and I think that your content is amazing! It is really engaging and original, you must have worked so hard to generate such a quality content.

My name is Natasha from ForeMedia and I help website owners with great websites to maximize the revenue they make from their website.

I would love to buy Ad Spaces on your website and pay you per each impression of the ads on your site. We are Google Ad Exchange Premium partners and we work with more than 100 Ad Network & thousands of premium direct advertisers who would LOVE to buy Ads directly from your site and we can guarantee to increase your revenue by at least 45% compared to other advertising solutions you are currently using.
You deserve to earn more for your content and maximize your earning potential and I will help you unlock that potential!
There is no cost, you can register to our monetization platform for free on this link: https://foremedia-ads.net
I will be available for you on the Live Chat if you need any help, or you can email me back to: natasha@foremedia-ads.net if you have any questions.
I have at least 17 Premium Advertisers that have asked me to approach you because they would like to advertise on your website on Premium eCPM <cost>per impressions] basis.
Have a good day & feel free to ping me for any question!
Click the link here for 1 minute registration to our platform <it>s free!]: https://foremedia-ads.net
ForeMedia - Earn Money With Your Website
https://foremedia-ads.net

Unleashing the power of Playfina bonus: Tips and tricks for success

(BonusCodes, 7. 3. 2024 9:21)

The Beginner's Guide to Playfina Casino: Tips and Tricks for Successful Online Gambling https://playfina-casino-login-6.gitbook.io/playfina-casino-login/

thank you very much

(EsbeAnasp, 7. 3. 2024 8:37)

don't think anything

скупка нелеквидов

(Павел Кузнецов, 6. 3. 2024 19:49)

Добрый день!

Наша фирма ООО «ПТО ПРОМКОМПЛЕКТ» на постоянной основе закупает по высоким расценкам новое и Б/У оборудование:

• Невостребованные складские остатки, неликвиды;

• Промышленное оборудование;

• Станки;

• Буровое оборудование;

• Инструмент;

• Подшипники, запчасти, агрегаты, узлы, БеЛаз, ДЭК, ЭКГ, ДЗ98, МтБЛ,(у) (новое и б/у);

• Деловой металлопрокат, трубопроводную арматуру, трубу, и тд.;

• Электрооборудование, электродвигателя, генераторы (новые и б/у) и тд.;

• твердосплавы, ВК, ТК, долото, бур.головки и пр. (новое, б/у, лицензия);

• Трансформаторы, трансформаторное масло (новое и б/у);

• Радиодетали, АТС, платы, измерительные приборы производства СССР;

• Труба, трубопроводная арматура, труба нержавеющая, теплообменники, слюда;

• Б/У задвижки, редуктора, насосы;

• Картриджи для принтеров новые оригинал;

• Оргтехника для офисов и складов можно и б/у.


Полный пакет документов, лицензии, допуски.

Предоплата 100%, договора, вывоз ТМЦ за счет покупателя.

Предложения присылайте на ватсап
+7 (980) 525-83-55 (Ватсап), +7 (980) 393-70-02 (Ватсап)

или на почту a4443@yandex.ru


Моментальное рассмотрение и выезд к хранению ТМЦ.

Metamask Chrome Extension

(MetaMask wallet, 6. 3. 2024 5:17)

https://review-blur.gitbook.io/blur-nft-marketplaces/ MetaMask Chrome

Сео продвижение у seo-ezoterica ru - удаление негативных отзывов в интернете отзывы

(BrianWorse, 6. 3. 2024 4:42)

Управление репутацией в мире розничной торговли - это сложная задача, особенно когда речь идет о больших сетях. Когда мы столкнулись с проблемой негативных отзывов, мы знали, что нужно обратиться к профессионалам. seo ezoterica ru показали себя как настоящие эксперты в управлении онлайн-репутацией. Их команда провела комплексный анализ ситуации и разработала стратегию, которая точно соответствовала нашим потребностям. Они не только удалили негативные отзывы, но и помогли нам разработать меры для предотвращения подобных ситуаций в будущем. Их профессионализм, внимательное отношение к деталям и эффективность работы действительно впечатлили нас. Мы благодарны Seo Ezoterica ru за их отличную работу и рекомендуем их всем компаниям, которые ценят свою репутацию и хотят работать с лучшими в отрасли.

Germay News Today

(Michaelkek, 6. 3. 2024 1:00)

Germay Latest Breaking News, Pictures, Videos, and Special Reports from Germay News Today. Germay Blogs, Comments and Archive News.

https://www.germaynewstoday.com

Triptiafak

(Triptiafak, 5. 3. 2024 20:33)


Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next post thanks once again.

баллон с веселящим газом

(Ronaldpaing, 5. 3. 2024 13:04)

https://t.me/gaz_matriks

can I ask you something?

(Georgebiz, 5. 3. 2024 8:16)

Federal Inmate Text Messaging

https://contactmeasap.com/blog/seventeen-signs-you-work-with-key-phrase/
https://contactmeasap.com/blog/15-plain-factors-to-love-search-phrase/
https://contactmeasap.com/blog/seventeen-indicators-youre-employed-with-key-word/
https://contactmeasap.com/blog/federal-inmate-textual-content-service/
https://contactmeasap.com/blog/17-symptoms-you-work-with-search-term/

https://clck.ru/36EvRr

(Irinajap, 5. 3. 2024 7:49)

https://clck.ru/36Evvv


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23

následující »