Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patela (čéška) – LÉČENÍ - II. část

16. 10. 2007

 

Dr. Petr Juda pokračuje: ... léčení bolestí čéšky je složité. Vyžaduje v první řadě velkou trpělivost ze strany postiženého sportovce, jeho trenéra, okolí a nakonec i ošetřujícího lékaře. Bolesti se zmírňují i přes poměrně intenzivní léčbu jen velice pozvolna. Mnohdy hlavně kvůli netrpělivosti propadá sportovec zoufalství, že se nevyléčí, že bude mít bolesti stále. Nabývá podezření, že je špatně léčen, mění lékaře, vyhazuje čím dál více peněz za různé masti a léky, o kterých se dozví z lákavých reklam v mediích ... 

Trenér, funkcionáři a nakonec i spoluhráči začnou mít podezření na sportovcovu agravaci (zveličování přítomných příznaků) nebo dokonce na simulaci (účelové vymýšlení si příznaků, které nejsou). Hodně sportovců nakonec v beznaději podstoupí mnohdy i zbytečnou operaci, aby po ní zjistili, že jsou v léčbě opět na počátku. Ze svých zkušeností bych shrnul hlavní zásady do několika oblastí:

1. POSILOVÁNÍ. Základním předpokladem prevence i léčení je mít pevný a dobře vycvičený extensorový aparát kolena. Hlavním extensorem i dynamickým stabilizátorem kolena je čtyřhlavý sval stehenní. A pro patellu má v tomto svalu vedoucí úlohu jeho vnitřní hlava (muscullus vastus medialis). Bříško svalu a jeho úpon na vnitřní stranu čéšky jsou hlavním stabilizátorem patelly v jejím pohybu ve žlábku kosti stehenní. Posilování a tonizace tohoto svalu jsou základem pro léčbu bolestí vzniklých poškozením chrupavky čéšky. Z kinesiologie je známo, že kontrakcí tohoto svalu vzniká pohyb z lehkého ohnutí kolena do plného natažení. Proto veškeré posilovací cviky musí končit plným natažením kolena !!. Jinak je cvičení neúčinné. Samozřejmě při bolesti musí sportovec omezit hlavně tu zátěž, při které se bolest vyvolává. Nemusí tudíž přerušit veškerou sportovní činnost.

2. CHLAZENÍ. Obecně platí, že při zátěži dochází v příslušné části (kloub, sval) k překrvení (hyperemii). Vzniká tak i malý otok. Zde může vzniknou i nevelký zánět, který se projevuje bolestí. Studené obklady nebo ještě lépe přímo led působí právě proti tvorbě otoku. Doporučuje se přikládání ledu na postižené oblasti (v našem případě na čéšku) do 10 -15 minut po zátěži (tréninku nebo utkání).

3. LÉKY. Jedná se o skupinu léků s protizánětlivým účinkem. Jsou běžně dostupné a hojně užívané. Určitě mají svůj význam, neboť potlačují zánět a jeho potlačením snižují bolest.

Léky s protizánětlivým účinkem rozdělujeme na dvě velké oblasti - nesteroidní a steroidní antiflogistika. Nesteroidní jsou ve formě s lokálním (masti, krémy, gely, emulgely..) nebo celkovým užitím (tablety,injekce). Jsou různého složení. Každému pomáhá něco jiného a sám si musí vyzkoušet, co zrovna je na něho účinné (např.diclofenak, ibuprofen, piroxikam, indomethacin, nimesulidum, ketoprofenum apod.). Steroidní protizánětlivé léky se rovněž mohou použít v omezené míře nejčastěji v injekční nitrokloubní formě. Zde je třeba dávat pozor, neboť patří mezi zakázané podpůrné prostředky a tím je jejich užití omezeno. (Podle antidopingové vyhlášky je jejich podávání zakázáno pouze v době konání mistrovských soutěží – ME, MS – viz případ diskvalifikované portorikánské volejbalistky na MS, která užila mast s kortikoidem na ekzém).

4. CHONDROPROTEKTIVA. Jsou to látky, které mají za úkol, zjednodušeně řečeno, chránit a částečně regenerovat kloubní chrupavku. Těmto látkám se přikládá až přemrštěný význam. Jejich účinky nejsou rozhodně takové, o jakých nás informuje reklama, kterou jsou nyní všechna media až přehlcena. Na druhé straně ovšem pomoci mohou. Podstatou těchto látek jsou následující složky - glukosamin, chondroitin a MSM (methylsulfonylmethan). Kombinace těchto tří látek spolu s vitaminem C je základní složka všech chondroprotektiv.

Já osobně doporučuji postupovat takto - vyzkoušet osvědčené chondroprotektivum v tříměsíční kúře eventuelně spolu s nějakým nesteroidním antiflogistikem. Mělo by to být chondroprotektivum, které vyrábí farmaceutická firma a ne potravinářská zabývající se doplňkovou výživou. Tuto kúru je vhodné podstoupit pouze pokud jsou bolesti. Jestliže bude úleva a ústup potíží (nemusí být zcela vymizení bolesti), potom tento postup opakovat 2x do roka. Pokud se nic nezmění a bolesti jsou stejné, potom je možné ještě jednou změnit druh chondroprotektiva. A pokud ani potom nedojde k úlevě, již další neužívat a tuto léčbu již neprovádět. Pokračování je spíš jen vyhazování poměrně velkých prostředků za neúčinnou léčbu. Buď jsou změny již takové, že tyto látky ani nemohou být účinné, nebo zkrátka na daného sportovce nepůsobí.

5. FYZIKÁLNÍ LÉČBA. Jako doplňková léčba může mít výborný efekt. Zkušenosti jsou hlavně s ultrazvukem, laserem, elektrostimulací m. vastus medialis (vnitřní hlavy čtyřhlavého svalu). Opět jednotný recept neexistuje a je třeba vyzkoušet, co a jak na daného volejbalistu působí.

6. OPERACE. Operace by měla být až po neúspěchu konzervativní léčby („po dobrém“). Druhů operací je hodně k různým typům poruch a pokud by mělo k ní dojít, měl by sportovec být o všem dobře informován a měl by mít alespoň základní znalosti v problematice léčení postižené patelární chrupavky. Jinak může být efektem operace zklamán, protože očekává něco, co mnohdy zajistit ani v nejlepším nejde.

Závěrem. Snažil jsem se nastínit alespoň základní principy léčby potíží z poškození chrupavky kloubu mezi čéškou a stehenní kosti. Léčba tzv.skokanského kolena (postižení jednotlivých vláken vlastního vazu čéšky) má některé odlišnosti od léčby chrupavky. O tom zase příště.

                                                                              Petr Juda

 

- převzato z webu Zdeňka Haníka (www.hanikvoleyball.cz) -

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

rik-estate it ru

(Kermitset, 11. 7. 2024 22:55)

https://rik-estate.ru/

rik-estate it ru

(Kermitset, 11. 7. 2024 15:25)

https://rik-estate.ru/

gosznakdublikat-ru

(BrianWounc, 10. 7. 2024 19:09)

https://gosznakdublikat.ru/

smartblip

(MarcusDer, 10. 7. 2024 13:53)

smartblip home gadgets https://smartblip.com best price

Бест Вей

(Josephmax, 9. 7. 2024 15:02)

Я являюсь пайщиком кооператива 'Бест Вей' с 2016 года. Моя семья и я доверили кооперативу свои сбережения, чтобы накопить на жилье. Кооператив помогал тысячам людей по всей стране, предоставляя возможность приобрести квартиру в рассрочку без процентов. Но теперь наши мечты о собственном жилье разбиты. Следствие заморозило счета и активы кооператива, обвиняя его в несуществующих долгах на 16 миллиардов рублей. И это при том, что никаких исковых требований против кооператива нет! Мы не можем понять, на каком основании наши деньги заблокированы и почему нас лишили возможности получить жилье. Мы требуем, чтобы следствие прекратило этот беспредел и вернуло кооперативу возможность продолжать свою деятельность. Нельзя наказывать тысячи честных пайщиков за непонятные и несправедливые решения. Мы будем бороться за свои права до последнего и требуем восстановления справедливости.

nudifyai is net

(RonaldBlupt, 9. 7. 2024 14:40)

https://nudifyai.net

Купить Метамфетамин в Киеве? Цена М САЙТ Метамфетамина KOKS.TOP Как Купить Метамфетамин в Киеве? САЙТ - KOKS.TOP

(Edwardyoliake, 6. 7. 2024 23:54)

Как Купить Метамфетамин в Киеве? Киев Купить Метамфетамин? САЙТ - https://koks.top
.
.
Доставка в Руки Метамфетамина в Киеве? САЙТ - https://koks.top
Закладки в Киеве Метамфетамин Купить? САЙТ - https://koks.top
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Теги - Купить в Киеве Метамфетамин?
Цена на Метамфетамин в Киеве?
Сколько стоит грамм Метамфетамина в Киеве?
Кристаллы Метамфетамина Купить в Киеве?
Украина Метамфетамин Кристаллы Доставка Купить

Купить в Киеве Экстазим и МДМА САЙТ - KOKS.TOP Экстази и кристаллы МДМА Купить

(Michaelothasy, 6. 7. 2024 23:53)

Купить Экстази в Киеве? Купить МДМА в кристаллах в Киеве? Сайт - https://koks.top
.
.
Закладки Экстази и МДМА в Киеве? САЙТ - https://koks.top
Купить с доставкой Экстази и МДМА в Киеве? САЙТ - https://koks.top
Чистый МДМА в Киеве где Купить? САЙТ - https://koks.top
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Теги - Купить Экстази в Киеве?
Купить МДМА в Киеве?
Где Купить МДМА в Киеве?
Как Купить Экстази в Киеве?
МДМА и Экстази Купить в Украине цена ?

Диплом пту купить официально с упрощенным обучением в Москве

(Danrqhb, 6. 7. 2024 23:15)

<u><b> Здравствуйте!</b></u>
Мы готовы предложить дипломы любых профессий по приятным ценам.
Мы готовы предложить документы ВУЗов, расположенных в любом регионе России. Можно купить качественно сделанный диплом за любой год, указав необходимую специальность и хорошие оценки за все дисциплины. Документы печатаются на "правильной" бумаге самого высокого качества. Это позволяет делать государственные дипломы, которые не отличить от оригиналов. Они заверяются необходимыми печатями и штампами.
<b>Где заказать диплом специалиста?</b>
https://jsfiddle.net/OnManuals/74t1pjo0/1/

Сколько стоит диплом высшего и среднего образования и как это происходит?

(Wazrjyn, 6. 7. 2024 22:40)

<u><b> Привет!</b></u>
Где заказать диплом по нужной специальности?
<b>Мы можем предложить документы техникумов,</b> расположенных на территории всей РФ. Можно купить диплом от любого учебного заведения, за любой год, в том числе документы старого образца. Дипломы и аттестаты выпускаются на бумаге самого высшего качества. Это дает возможности делать настоящие дипломы, которые невозможно отличить от оригиналов. Они заверяются необходимыми печатями и штампами.
https://landik-diploms-srednee.ru/kupit-diplom-volgograd  

Как в Киеве Купить Мефедрон? САЙТ - KOKS.TOP Кристаллы Мефедрон Киев? САЙТ - KOKS.TOP

(Edgareithom, 6. 7. 2024 20:03)

Качественный Мефедрон в Кристаллах
Купить Мефедрон в Киеве - https://koks.top
Доставка по городам Мефедрон Кристаллах - https://koks.top
Доставка в руки написать адрес САЙТ - https://koks.top
Купить Мефедрон в Кристаллах - https://koks.top
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Теги - Купить Мефедрон в Киеве?
Чистый Мефедрон Кристаллы в Киеве?
Как Купить Мефедрон закладкой в Киеве?
Доставка Мефедрона по Киеву
Мефедрон Украина Кристалл

Где Купить Кокаин в Киеве? САЙТ - KOKS.TOP Как Купить Кокаин в Киеве САЙТ - KOKS.TOP

(Derrickyren, 6. 7. 2024 18:20)

Купить Кокаин в Киеве? Цена на Кокаин САЙТ - https://koks.top/
.
.
Доставка В руки Кокаин в Киеве - https://koks.top/
Закладки с гарантией в Киеве - https://koks.top/
Чистый Кокаин в Киеве САЙТ - https://koks.top/
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Теги - Купить Кокаин в Киеве?
Кокаин в Киеве Доставка в руки?
Закладки Кокаин в Киеве?
Где Купить Кокаин в Киеве?
Лучший Кокаин в Киеве заказать Кокаин круглосуточно?
Кокаин Украина

e-porn.net

(Williepus, 6. 7. 2024 16:22)

<b>https://e-porn.net</b> free xxx tube videos webcams dating,
онлайн камеры, знакомства

24smski

(Andrewcauff, 6. 7. 2024 12:36)

https://24smski.ru

Купить Мефедрон в Москве САЙТ - MEPHEDRONE.TOP Доставка Москва и города САЙТ - MEPHEDRONE.TOP

(RonaldakNut, 5. 7. 2024 17:43)

Москва Купить Мефедрон? Кристаллы МЕФ?
Где в Москве Купить Мефедрон? САЙТ - https://mephedrone.top/

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT

(AnthonyLot, 2. 7. 2024 12:46)

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT
https://www.fanstudio.co.uk/

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT

(AnthonyLot, 2. 7. 2024 3:31)

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT
https://www.fanstudio.co.uk/

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT

(AnthonyLot, 1. 7. 2024 8:08)

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT
https://www.fanstudio.co.uk/

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT

(AnthonyLot, 1. 7. 2024 1:52)

MOBILE GAMES & APP DEVELOPMENT
https://www.fanstudio.co.uk/

Cultivating In the pink Procreative Relationships Between Men and Women

(Jamesopeni, 30. 6. 2024 13:57)

Sensual relationships between men and women are a eloquent and enriching cause of life. They tender opportunities on joining, enjoyment, and passionate bonding. To nurture a in the pink carnal relationship, it is requisite to well- on alliance, property regards, and communication. Here are some explanation points to consider:

Outstanding Communication: Exposed and moral communication about desires, boundaries, and expectations is crucial. Discussing these topics helps partners know each other recovered and fosters trust and intimacy.
https://desiporn.one/tags/mom-step-son/
Mutual Give in permit: Agree is the fundamental of any in good erotic relationship. Both partners should discern easy and enthusiastic less appealing in fleshly activities. Respecting each other's boundaries is clarification to maintaining protection and reciprocated respect.

Hotheaded Connection: A strong hotheaded interrelationship can significantly lift actual intimacy. Fascinating measure to build heated bonds can govern to a more satisfying and fulfilling carnal relationship.

Consideration for Differences: Men and women may take separate needs and perspectives non-standard irregardless sex. Alliance and appreciating these differences can take forge a more balanced and harmonious relationship.

Research and Openness: Keeping the carnal relationship titillating involves being well-known to exploring modish experiences together. Sharing fantasies and trying creative things can provision the relationship dynamic and engaging.

Sexual Health: Prioritizing sex form is essential. Semi-annual medical check-ups, practicing protected union, and having obtainable conversations wide sexual health can resist prohibit issues and inspire a healthier relationship.

Handling Challenges Together: Every relationship faces challenges. Whether it’s a mismatch in libidinous desires, stress, or other life factors, addressing these issues together with empathy and even temper is crucial.
https://teen-lesbian-tube.com/tags/ass-licking2/
Seeking Polished Improve: If challenges fit difficult to superintend, seeking keep from from a therapeutist or counselor can be beneficial. Pro teaching can provide valuable insights and strategies recompense improving the sexual relationship.

By focusing on these aspects, couples can create a fleshly relationship that is not no greater than enjoyable but also nurturing and respectful. How do you maintain a vigorous animal relationship? Interest your insights and take in’s thrash out!


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

následující »