Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patela (čéška) – LÉČENÍ - II. část

16. 10. 2007

 

Dr. Petr Juda pokračuje: ... léčení bolestí čéšky je složité. Vyžaduje v první řadě velkou trpělivost ze strany postiženého sportovce, jeho trenéra, okolí a nakonec i ošetřujícího lékaře. Bolesti se zmírňují i přes poměrně intenzivní léčbu jen velice pozvolna. Mnohdy hlavně kvůli netrpělivosti propadá sportovec zoufalství, že se nevyléčí, že bude mít bolesti stále. Nabývá podezření, že je špatně léčen, mění lékaře, vyhazuje čím dál více peněz za různé masti a léky, o kterých se dozví z lákavých reklam v mediích ... 

Trenér, funkcionáři a nakonec i spoluhráči začnou mít podezření na sportovcovu agravaci (zveličování přítomných příznaků) nebo dokonce na simulaci (účelové vymýšlení si příznaků, které nejsou). Hodně sportovců nakonec v beznaději podstoupí mnohdy i zbytečnou operaci, aby po ní zjistili, že jsou v léčbě opět na počátku. Ze svých zkušeností bych shrnul hlavní zásady do několika oblastí:

1. POSILOVÁNÍ. Základním předpokladem prevence i léčení je mít pevný a dobře vycvičený extensorový aparát kolena. Hlavním extensorem i dynamickým stabilizátorem kolena je čtyřhlavý sval stehenní. A pro patellu má v tomto svalu vedoucí úlohu jeho vnitřní hlava (muscullus vastus medialis). Bříško svalu a jeho úpon na vnitřní stranu čéšky jsou hlavním stabilizátorem patelly v jejím pohybu ve žlábku kosti stehenní. Posilování a tonizace tohoto svalu jsou základem pro léčbu bolestí vzniklých poškozením chrupavky čéšky. Z kinesiologie je známo, že kontrakcí tohoto svalu vzniká pohyb z lehkého ohnutí kolena do plného natažení. Proto veškeré posilovací cviky musí končit plným natažením kolena !!. Jinak je cvičení neúčinné. Samozřejmě při bolesti musí sportovec omezit hlavně tu zátěž, při které se bolest vyvolává. Nemusí tudíž přerušit veškerou sportovní činnost.

2. CHLAZENÍ. Obecně platí, že při zátěži dochází v příslušné části (kloub, sval) k překrvení (hyperemii). Vzniká tak i malý otok. Zde může vzniknou i nevelký zánět, který se projevuje bolestí. Studené obklady nebo ještě lépe přímo led působí právě proti tvorbě otoku. Doporučuje se přikládání ledu na postižené oblasti (v našem případě na čéšku) do 10 -15 minut po zátěži (tréninku nebo utkání).

3. LÉKY. Jedná se o skupinu léků s protizánětlivým účinkem. Jsou běžně dostupné a hojně užívané. Určitě mají svůj význam, neboť potlačují zánět a jeho potlačením snižují bolest.

Léky s protizánětlivým účinkem rozdělujeme na dvě velké oblasti - nesteroidní a steroidní antiflogistika. Nesteroidní jsou ve formě s lokálním (masti, krémy, gely, emulgely..) nebo celkovým užitím (tablety,injekce). Jsou různého složení. Každému pomáhá něco jiného a sám si musí vyzkoušet, co zrovna je na něho účinné (např.diclofenak, ibuprofen, piroxikam, indomethacin, nimesulidum, ketoprofenum apod.). Steroidní protizánětlivé léky se rovněž mohou použít v omezené míře nejčastěji v injekční nitrokloubní formě. Zde je třeba dávat pozor, neboť patří mezi zakázané podpůrné prostředky a tím je jejich užití omezeno. (Podle antidopingové vyhlášky je jejich podávání zakázáno pouze v době konání mistrovských soutěží – ME, MS – viz případ diskvalifikované portorikánské volejbalistky na MS, která užila mast s kortikoidem na ekzém).

4. CHONDROPROTEKTIVA. Jsou to látky, které mají za úkol, zjednodušeně řečeno, chránit a částečně regenerovat kloubní chrupavku. Těmto látkám se přikládá až přemrštěný význam. Jejich účinky nejsou rozhodně takové, o jakých nás informuje reklama, kterou jsou nyní všechna media až přehlcena. Na druhé straně ovšem pomoci mohou. Podstatou těchto látek jsou následující složky - glukosamin, chondroitin a MSM (methylsulfonylmethan). Kombinace těchto tří látek spolu s vitaminem C je základní složka všech chondroprotektiv.

Já osobně doporučuji postupovat takto - vyzkoušet osvědčené chondroprotektivum v tříměsíční kúře eventuelně spolu s nějakým nesteroidním antiflogistikem. Mělo by to být chondroprotektivum, které vyrábí farmaceutická firma a ne potravinářská zabývající se doplňkovou výživou. Tuto kúru je vhodné podstoupit pouze pokud jsou bolesti. Jestliže bude úleva a ústup potíží (nemusí být zcela vymizení bolesti), potom tento postup opakovat 2x do roka. Pokud se nic nezmění a bolesti jsou stejné, potom je možné ještě jednou změnit druh chondroprotektiva. A pokud ani potom nedojde k úlevě, již další neužívat a tuto léčbu již neprovádět. Pokračování je spíš jen vyhazování poměrně velkých prostředků za neúčinnou léčbu. Buď jsou změny již takové, že tyto látky ani nemohou být účinné, nebo zkrátka na daného sportovce nepůsobí.

5. FYZIKÁLNÍ LÉČBA. Jako doplňková léčba může mít výborný efekt. Zkušenosti jsou hlavně s ultrazvukem, laserem, elektrostimulací m. vastus medialis (vnitřní hlavy čtyřhlavého svalu). Opět jednotný recept neexistuje a je třeba vyzkoušet, co a jak na daného volejbalistu působí.

6. OPERACE. Operace by měla být až po neúspěchu konzervativní léčby („po dobrém“). Druhů operací je hodně k různým typům poruch a pokud by mělo k ní dojít, měl by sportovec být o všem dobře informován a měl by mít alespoň základní znalosti v problematice léčení postižené patelární chrupavky. Jinak může být efektem operace zklamán, protože očekává něco, co mnohdy zajistit ani v nejlepším nejde.

Závěrem. Snažil jsem se nastínit alespoň základní principy léčby potíží z poškození chrupavky kloubu mezi čéškou a stehenní kosti. Léčba tzv.skokanského kolena (postižení jednotlivých vláken vlastního vazu čéšky) má některé odlišnosti od léčby chrupavky. O tom zase příště.

                                                                              Petr Juda

 

- převzato z webu Zdeňka Haníka (www.hanikvoleyball.cz) -

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Сео продвижение у seo-ezoterica ru - удаление негативных отзывов в интернете отзывы

(BrianWorse, 6. 3. 2024 4:42)

Управление репутацией в мире розничной торговли - это сложная задача, особенно когда речь идет о больших сетях. Когда мы столкнулись с проблемой негативных отзывов, мы знали, что нужно обратиться к профессионалам. seo ezoterica ru показали себя как настоящие эксперты в управлении онлайн-репутацией. Их команда провела комплексный анализ ситуации и разработала стратегию, которая точно соответствовала нашим потребностям. Они не только удалили негативные отзывы, но и помогли нам разработать меры для предотвращения подобных ситуаций в будущем. Их профессионализм, внимательное отношение к деталям и эффективность работы действительно впечатлили нас. Мы благодарны Seo Ezoterica ru за их отличную работу и рекомендуем их всем компаниям, которые ценят свою репутацию и хотят работать с лучшими в отрасли.

Germay News Today

(Michaelkek, 6. 3. 2024 1:00)

Germay Latest Breaking News, Pictures, Videos, and Special Reports from Germay News Today. Germay Blogs, Comments and Archive News.

https://www.germaynewstoday.com

Triptiafak

(Triptiafak, 5. 3. 2024 20:33)


Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next post thanks once again.

баллон с веселящим газом

(Ronaldpaing, 5. 3. 2024 13:04)

https://t.me/gaz_matriks

can I ask you something?

(Georgebiz, 5. 3. 2024 8:16)

Federal Inmate Text Messaging

https://contactmeasap.com/blog/seventeen-signs-you-work-with-key-phrase/
https://contactmeasap.com/blog/15-plain-factors-to-love-search-phrase/
https://contactmeasap.com/blog/seventeen-indicators-youre-employed-with-key-word/
https://contactmeasap.com/blog/federal-inmate-textual-content-service/
https://contactmeasap.com/blog/17-symptoms-you-work-with-search-term/

https://clck.ru/36EvRr

(Irinajap, 5. 3. 2024 7:49)

https://clck.ru/36Evvv

Маг Роман Петрович (cmag666.ru) - черный приворот отзывы

(Billybab, 4. 3. 2024 16:11)

Мой опыт с приворотом, могу оставить только хороший отзыв - приворот омск отзывы

Живу я в большом городе, и найти среди кучи «магов» хорошего, трудно. Намучилась я с этим очень. И как бывает, все решается на пьяную голову. Сидели с двоюродной сестрой, поведала ей свою проблему с мужем и о бесконечных поисках магов. Она очень удивилась, что я сразу не стала искать человека с Якутии или другого региона Дальнего востока – это можно сказать родина многих сильных шаманов и колдунов.
Порекомендовала мага, с которым сама работала. Поработала с ним и я.
Поэтому хотела бы написать отзыв о привороте на мужа, проведенном магом Романом Петровичем.
___________________________________________________________________________
Я хочу поделиться своим опытом использования услуг мага Романа Петровича с сайта https://cmag666.ru Ватсап 8 (984) 286-12-65
___________________________________________________________________________
Перед тем, как обратиться к нему, моя ситуация с мужем казалась мне безвыходной. Наш брак испытывал серьезные трудности, и наши отношения становились все более напряженными.
Мой муж, с которым мы прожили много лет, казался мне все более отстраненным и равнодушным. Он уходил в себя, избегал общения, а наши разговоры становились все реже и поверхностнее. Я испытывала огромную боль от того, что наша семья распадается, и что я теряю своего мужа. В итоге он еще и любовницу завел.
После долгих раздумий и поиска решения проблемы, я решила обратиться к магу Роману Петровичу за помощью.
Он провел для меня приворот на мужа – на все ушло 5 дней, и еще дал ряд простых рекомендаций, которым нужно было следовать до получения результата. Последовали дни ожидания
На 5 день после проведения приворота я почувствовала изменения в поведении мужа. Он стал проявлять больше внимания и заботы, мы снова начали общаться и находить общие интересы. Стали возвращаться чувства и заинтересованность мной как женщиной. Все быстро нормлизовалось в наших отношениях, с любовницей он порвал все контакты.
Сейчас, спустя несколько месяцев после проведения приворота, я вижу, что наш брак стал крепким, стабильным и счастливым, как и раньше! Мы с мужем снова чувствуем себя близкими и любящими людьми.
Я благодарна магу Роману Петровичу за его помощь и поддержку в трудный момент!

==============================================================================================================================================================================================

сайт ищут по тегам - отзывы хороший приворот - отзывы о приворотах последствия - приворот по результату кто делал отзывы
приворот на церковные свечи отзывы - приворот на любовь читать отзывы фагот в привороте отзывы
читать приворот на мужчину перед сном
сильнейший приворот на любовь мужчины который нельзя снять
черная магия приворот на крови,признаки у мужчины
гадание.приворот на куклах
настоящие маги отзывы
техника прорицания в вуду, сонтерии, йоруба
как снять по фото приворот
приворот девушки которая бросила
магия услуги в москве

GSA Search Engine Ranker za pouhých 65 dolarů

(BryanVielt, 3. 3. 2024 12:03)

Dobrý den, chcete zvýšit svůj provoz a prodej jako já?
Protože to čtete, znamená to, že to funguje a provoz plyne, pokud chcete, aby vaše stránky rostly, napište mi do Telegramu @DropDeadStudio, přestaňte oddalovat růst provozu pro jakýkoli produkt, jakýkoli web!
Budu prodávat osobní soukromé základny pro XRumer, stejně jako čerstvé základny pro GSA a XRumer.
Prodáváme také GSA Search Engine Ranker, cena je 2krát levnější než oficiální web, pouze 65 $
Pospěšte si, omezená nabídka! Goog štěstí!

Помогла - отзывы Ангелина 89853905910 - Союз магов России

(Stevennop, 3. 3. 2024 11:48)

где найти настоящего мага для приворота отзывы - Маг Ангелина 89853905910 отзывы
______________________________________________________



Сотрудничество с Магом Ангелиной принесло мне невероятные результаты! Я обратился к ней с просьбой помочь мне в возвращении любимого человека. Она провела для меня ряд ритуалов и предложила мне несколько амулетов для привлечения любви. Я был поражен скоростью и эффективностью ее работы. Буквально через несколько недель мой любимый человек вернулся ко мне, и наша связь стала даже крепче, чем раньше. Я благодарен Магу Ангелине за ее помощь и настоятельно рекомендую ее всем, кто ищет помощи в области магии любви. Обращался к Магу Ангелине по ватсап 89853905910 - отзывы только хорошие



как помочь себе победить энергетический приворот
как проверить есть ли на мне сглаз, приворот
заговоры и привороты форум
как снять приворот месячной кровью который я сама сделала
как определить приворот на мужчине по фото

can I ask you something?

(Georgebiz, 3. 3. 2024 7:53)

Federal Inmate Text Messaging

https://contactmeasap.com/blog/federal-inmate-textual-content-service/
https://contactmeasap.com/blog/17-indications-youre-employed-with-search-term/
https://contactmeasap.com/blog/17-indications-you-work-with-key-word/
https://contactmeasap.com/blog/fifteen-plain-good-reasons-to-like-keyword/
https://contactmeasap.com/blog/seventeen-signs-you-work-with-key-phrase/

National Post Today

(MichaelTiz, 2. 3. 2024 22:48)

Read latest breaking news, updates, and headlines. National Post offers information on latest national and international events & more.

https://www.nationalposttoday.com/

thanks, interesting read

(betenDuh, 2. 3. 2024 11:18)

interesting for a very long time

Forex market

(JamenSumma, 2. 3. 2024 9:03)

Jump to search
Speculate on market Forex?
Best exclusive offer 2024 for common speculators, software developers, traders, trading signal sellers, trading advisor sellers, trading account managers, investment companies, large brokerage firms , as well as for everyone who dreams of opening their own business on the Forex market with minimal investments.
We will be happy to Give away MetaTrader4 Server for 0Give away MetaTrader4 Server for 0/en/products.html
More in detail watch here:
https://drive.google.com/file/d/14xuST2EFDKcnfUT_dL49jQu0Asj1uJx4/view?usp=sharing

Dokumenty Kolekcjonerskie: Pamięć i Wartość w Świecie Kolekcji

(ChesterAtrOt, 2. 3. 2024 5:06)

W dzisiejszym zglobalizowanym społeczeństwie, gdzie cyfrowa rzeczywistość staje się coraz bardziej powszechna, dokumenty kolekcjonerskie pełnią rolę nie tylko materialnych artefaktów, ale także strażników pamięci i dziedzictwa. Co sprawia, że te papierowe, czasem wiekowe przedmioty stają się przedmiotem pożądania dla kolekcjonerów? Jak ewoluowały przez lata i jaką rolę odgrywają w dzisiejszym świecie kolekcji?

Początki dokumentów kolekcjonerskich sięgają odległej przeszłości, kiedy to zapisywano ważne wydarzenia na papierze, skórze, czy kamiennej tablicy. Służyły one jako nośniki informacji, świadectwa własności czy też potwierdzenia transakcji. Z biegiem lat, niektóre z nich stały się nie tylko dokumentami, ale i dziełami sztuki, zdobiącymi zbiory pasjonatów historii i kultury.

Jednym z najbardziej cenionych dokumentów kolekcjonerskich są stare mapy geograficzne. Przekładają się one nie tylko na wartość kartograficzną, ale również na historyczne znaczenie. Mapa świata sprzed wieków to okno w przeszłość, które pozwala nam zobaczyć, jak postrzegano świat w dawnych czasach. To jednocześnie zapis zmieniających się granic, odkryć geograficznych i ewolucji społeczeństw.

Innym przykładem dokumentów kolekcjonerskich są stare listy, manuskrypty czy dokumenty autentyczne z ważnych wydarzeń historycznych. Kolekcjonerzy często poszukują rękopisów sławnych pisarzy, które nie tylko stanowią unikatowe dzieła, ale także odsłaniają proces twórczy i myślowy ich autorów.

Wraz z rozwojem technologii, dokumenty kolekcjonerskie przeszły metamorfozę. Obecnie, obok tradycyjnych papierowych dokumentów, coraz bardziej cenione są dokumenty cyfrowe. To mogą być np. unikatowe pliki dźwiękowe, fotografie czy też elektroniczne kopie ważnych dokumentów historycznych. Choć nie posiadają one fizycznej formy, ich wartość tkwi w unikalności i trwałości informacji, które przechowują.

czytaj wiecej https://dobreplastiki.com/pl/

Get Big bon...

(Stevenownex, 2. 3. 2024 3:03)

Top online casіos!
Get Big bоnus for frее singup

https://tinyurl.com/44s8mrmn

Маг Роман Петрович (cmag666.ru) - приворот спб отзывы

(Davidattib, 1. 3. 2024 10:39)

Мой опыт с приворотом, могу оставить только хороший отзыв - приворот екатеринбург отзывы

Живу я в большом городе, и найти среди кучи «магов» хорошего, трудно. Намучилась я с этим очень. И как бывает, все решается на пьяную голову. Сидели с двоюродной сестрой, поведала ей свою проблему с мужем и о бесконечных поисках магов. Она очень удивилась, что я сразу не стала искать человека с Якутии или другого региона Дальнего востока – это можно сказать родина многих сильных шаманов и колдунов.
Порекомендовала мага, с которым сама работала. Поработала с ним и я.
Поэтому хотела бы написать отзыв о привороте на мужа, проведенном магом Романом Петровичем.
___________________________________________________________________________
Я хочу поделиться своим опытом использования услуг мага Романа Петровича с сайта https://cmag666.ru Ватсап 8 (984) 286-12-65
___________________________________________________________________________
Перед тем, как обратиться к нему, моя ситуация с мужем казалась мне безвыходной. Наш брак испытывал серьезные трудности, и наши отношения становились все более напряженными.
Мой муж, с которым мы прожили много лет, казался мне все более отстраненным и равнодушным. Он уходил в себя, избегал общения, а наши разговоры становились все реже и поверхностнее. Я испытывала огромную боль от того, что наша семья распадается, и что я теряю своего мужа. В итоге он еще и любовницу завел.
После долгих раздумий и поиска решения проблемы, я решила обратиться к магу Роману Петровичу за помощью.
Он провел для меня приворот на мужа – на все ушло 5 дней, и еще дал ряд простых рекомендаций, которым нужно было следовать до получения результата. Последовали дни ожидания
На 5 день после проведения приворота я почувствовала изменения в поведении мужа. Он стал проявлять больше внимания и заботы, мы снова начали общаться и находить общие интересы. Стали возвращаться чувства и заинтересованность мной как женщиной. Все быстро нормлизовалось в наших отношениях, с любовницей он порвал все контакты.
Сейчас, спустя несколько месяцев после проведения приворота, я вижу, что наш брак стал крепким, стабильным и счастливым, как и раньше! Мы с мужем снова чувствуем себя близкими и любящими людьми.
Я благодарна магу Роману Петровичу за его помощь и поддержку в трудный момент!

==============================================================================================================================================================================================

сайт ищут по тегам - отзывы кто делал приворот на девушку - отзывы приворот на крови - заговор на приворот отзывы
привороты отзывы самостоятельно - приворот на кусок мяса отзывы кто верит в привороты отзывы
как привязать к себе мужчину навсегда с помощью слов на расстоянии
молитва на приворот
приворот по интернету
бытовой приворот
как стать настоящим магом в домашних условиях
как защита от вуду
как разорвать приворот по фото
действия приворота не девушку
экстрасенсы услуги и цены

not working

(Frbetheava, 1. 3. 2024 2:24)

very good

Good day

(ROSmus, 1. 3. 2024 0:42)

Good afternoon https://bossbonus.ru/

Jackpot Bet Online

(RichardWeekS, 29. 2. 2024 23:24)

We bring you latest Gambling News, Casino Bonuses and offers from Top Operators, Online Casino Slots Tips, Sports Betting Tips, odds etc.

https://www.jackpotbetonline.com/

Discover the Best Resource to Cryptocurrency Exchanges!

(Robertotex, 28. 2. 2024 6:47)

Hey everyone! I've just stumbled upon an fantastic resource that's all about crypto markets. If you're interested in trading cryptocurrencies, this might be the perfect place for you!

The site (https://cryptoairdrops.ru/) offers detailed reviews of a wide range of crypto exchanges, including the ins and outs of their trading platforms, security protocols, supported coins, and overall reliability. Whether you're a beginner just starting out or an experienced trader, there's something for everyone.

What I found particularly useful was their side-by-side comparisons, which made it super easy to compare different exchanges and find the one that best fits my needs. They also cover the latest news in the crypto world, which keeps you up-to-date on all the critical changes.

If you're curious about getting into crypto trading, I highly recommend checking this site out. It's an invaluable resource that can help you make informed decisions in the ever-changing world of cryptocurrency.

Let's make the most of this resource and share our experiences! Would love to hear your thoughts and experiences with different exchanges as well.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25

následující »