Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patela (čéška) – LÉČENÍ - II. část

16. 10. 2007

 

Dr. Petr Juda pokračuje: ... léčení bolestí čéšky je složité. Vyžaduje v první řadě velkou trpělivost ze strany postiženého sportovce, jeho trenéra, okolí a nakonec i ošetřujícího lékaře. Bolesti se zmírňují i přes poměrně intenzivní léčbu jen velice pozvolna. Mnohdy hlavně kvůli netrpělivosti propadá sportovec zoufalství, že se nevyléčí, že bude mít bolesti stále. Nabývá podezření, že je špatně léčen, mění lékaře, vyhazuje čím dál více peněz za různé masti a léky, o kterých se dozví z lákavých reklam v mediích ... 

Trenér, funkcionáři a nakonec i spoluhráči začnou mít podezření na sportovcovu agravaci (zveličování přítomných příznaků) nebo dokonce na simulaci (účelové vymýšlení si příznaků, které nejsou). Hodně sportovců nakonec v beznaději podstoupí mnohdy i zbytečnou operaci, aby po ní zjistili, že jsou v léčbě opět na počátku. Ze svých zkušeností bych shrnul hlavní zásady do několika oblastí:

1. POSILOVÁNÍ. Základním předpokladem prevence i léčení je mít pevný a dobře vycvičený extensorový aparát kolena. Hlavním extensorem i dynamickým stabilizátorem kolena je čtyřhlavý sval stehenní. A pro patellu má v tomto svalu vedoucí úlohu jeho vnitřní hlava (muscullus vastus medialis). Bříško svalu a jeho úpon na vnitřní stranu čéšky jsou hlavním stabilizátorem patelly v jejím pohybu ve žlábku kosti stehenní. Posilování a tonizace tohoto svalu jsou základem pro léčbu bolestí vzniklých poškozením chrupavky čéšky. Z kinesiologie je známo, že kontrakcí tohoto svalu vzniká pohyb z lehkého ohnutí kolena do plného natažení. Proto veškeré posilovací cviky musí končit plným natažením kolena !!. Jinak je cvičení neúčinné. Samozřejmě při bolesti musí sportovec omezit hlavně tu zátěž, při které se bolest vyvolává. Nemusí tudíž přerušit veškerou sportovní činnost.

2. CHLAZENÍ. Obecně platí, že při zátěži dochází v příslušné části (kloub, sval) k překrvení (hyperemii). Vzniká tak i malý otok. Zde může vzniknou i nevelký zánět, který se projevuje bolestí. Studené obklady nebo ještě lépe přímo led působí právě proti tvorbě otoku. Doporučuje se přikládání ledu na postižené oblasti (v našem případě na čéšku) do 10 -15 minut po zátěži (tréninku nebo utkání).

3. LÉKY. Jedná se o skupinu léků s protizánětlivým účinkem. Jsou běžně dostupné a hojně užívané. Určitě mají svůj význam, neboť potlačují zánět a jeho potlačením snižují bolest.

Léky s protizánětlivým účinkem rozdělujeme na dvě velké oblasti - nesteroidní a steroidní antiflogistika. Nesteroidní jsou ve formě s lokálním (masti, krémy, gely, emulgely..) nebo celkovým užitím (tablety,injekce). Jsou různého složení. Každému pomáhá něco jiného a sám si musí vyzkoušet, co zrovna je na něho účinné (např.diclofenak, ibuprofen, piroxikam, indomethacin, nimesulidum, ketoprofenum apod.). Steroidní protizánětlivé léky se rovněž mohou použít v omezené míře nejčastěji v injekční nitrokloubní formě. Zde je třeba dávat pozor, neboť patří mezi zakázané podpůrné prostředky a tím je jejich užití omezeno. (Podle antidopingové vyhlášky je jejich podávání zakázáno pouze v době konání mistrovských soutěží – ME, MS – viz případ diskvalifikované portorikánské volejbalistky na MS, která užila mast s kortikoidem na ekzém).

4. CHONDROPROTEKTIVA. Jsou to látky, které mají za úkol, zjednodušeně řečeno, chránit a částečně regenerovat kloubní chrupavku. Těmto látkám se přikládá až přemrštěný význam. Jejich účinky nejsou rozhodně takové, o jakých nás informuje reklama, kterou jsou nyní všechna media až přehlcena. Na druhé straně ovšem pomoci mohou. Podstatou těchto látek jsou následující složky - glukosamin, chondroitin a MSM (methylsulfonylmethan). Kombinace těchto tří látek spolu s vitaminem C je základní složka všech chondroprotektiv.

Já osobně doporučuji postupovat takto - vyzkoušet osvědčené chondroprotektivum v tříměsíční kúře eventuelně spolu s nějakým nesteroidním antiflogistikem. Mělo by to být chondroprotektivum, které vyrábí farmaceutická firma a ne potravinářská zabývající se doplňkovou výživou. Tuto kúru je vhodné podstoupit pouze pokud jsou bolesti. Jestliže bude úleva a ústup potíží (nemusí být zcela vymizení bolesti), potom tento postup opakovat 2x do roka. Pokud se nic nezmění a bolesti jsou stejné, potom je možné ještě jednou změnit druh chondroprotektiva. A pokud ani potom nedojde k úlevě, již další neužívat a tuto léčbu již neprovádět. Pokračování je spíš jen vyhazování poměrně velkých prostředků za neúčinnou léčbu. Buď jsou změny již takové, že tyto látky ani nemohou být účinné, nebo zkrátka na daného sportovce nepůsobí.

5. FYZIKÁLNÍ LÉČBA. Jako doplňková léčba může mít výborný efekt. Zkušenosti jsou hlavně s ultrazvukem, laserem, elektrostimulací m. vastus medialis (vnitřní hlavy čtyřhlavého svalu). Opět jednotný recept neexistuje a je třeba vyzkoušet, co a jak na daného volejbalistu působí.

6. OPERACE. Operace by měla být až po neúspěchu konzervativní léčby („po dobrém“). Druhů operací je hodně k různým typům poruch a pokud by mělo k ní dojít, měl by sportovec být o všem dobře informován a měl by mít alespoň základní znalosti v problematice léčení postižené patelární chrupavky. Jinak může být efektem operace zklamán, protože očekává něco, co mnohdy zajistit ani v nejlepším nejde.

Závěrem. Snažil jsem se nastínit alespoň základní principy léčby potíží z poškození chrupavky kloubu mezi čéškou a stehenní kosti. Léčba tzv.skokanského kolena (postižení jednotlivých vláken vlastního vazu čéšky) má některé odlišnosti od léčby chrupavky. O tom zase příště.

                                                                              Petr Juda

 

- převzato z webu Zdeňka Haníka (www.hanikvoleyball.cz) -

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

более 1000 контактов инвeстиционных фoндов

(StevenPOR, 6. 10. 2024 1:19)

Открытая база более 1000 контактов инвестиционных фондов клубов инвесторов бизнес-ангелов акселераторов технопарков особых экономических зон пилотных проектов госпрограмм для поддержки малого бизнеса инвестиции в бизнес проекты предложения для инвесторов

более 1000 контактов инвeстиционных фoндов

(StevenPOR, 6. 10. 2024 0:27)

Открытая база более 1000 контактов инвестиционных фондов клубов инвесторов бизнес-ангелов акселераторов технопарков особых экономических зон пилотных проектов госпрограмм для поддержки малого бизнеса инвест площадки для поиска инвесторов

This Ultimate Guide to Locating Top-Notch Replica Handbags

(Richardvah, 5. 10. 2024 23:31)

The Ultimate Overview to Searching For High-Quality Superfake Handbags Introduction In a world where high-end often comes with a large price tag superfake bags use an attractive alternative. Completely mimicking premium developer bags these top notch replicas offer style without the sticker label shock. However where can you discover these evasive treasures? This comprehensive guide is your one-stop source for finding where to buy superfake purses. By the end of this message youll comprehend: What makes superfake handbags so appealing Where to find the very best ones How to guarantee youre buying from a trusted seller The lawful and ethical factors to consider included 1. Intro to Superfake Handbags Definition and Charm What are superfake handbags? Why are they gaining popularity? The target market for these high-grade reproductions 2. Where to Find Premium Superfake Handbags Online Marketplaces Popular web sites for buying superfake handbags Benefits and disadvantages of online purchasing Specialized Retailers What is the process of buying a superfake handbag and why is it not as easy as purchasing an average knock-off? Relied on merchants concentrating on deluxe superfakes Just how to recognize trustworthy stores Social Media Networks Navigating Instagram Facebook and other platforms Tips for discovering sellers on social networks 3. Elements to Take Into Consideration When Acquiring Superfake Handbags Cost vs. High quality Understanding the price series of high-grade fake bags Exactly how price can indicate high quality Credibility Warranties What warranties can you anticipate? Relevance of certifications or credibility cards 4. Tips for Finding a Reputable Vendor Testimonials and Endorsements The relevance of reading testimonials How to detect fake endorsements Return Plans Why a solid return plan is important Warning to keep an eye out for Moral Effects of Sustaining the Market The effect on the apparel industry Ethical factors to consider Tips to Stay on the Right Side of the Legislation How to acquire responsibly Legal alternatives to consider Conclusion Superfake purses supply a fashionable yet economical option to high-end designer bags but knowing where to acquire superfake bags and ensuring youre getting top notch reproduction requires some due diligence. By following this overview you can make informed decisions and take pleasure in the appeal of luxury without breaking the bank. Last thoughts on buying superfake bags call to Activity Prepared to find your perfect superfake handbag? Start exploring our advised retailers now Extra resources and web links for further reading https://www.quora.com/What-is-the-process-of-buying-a-superfake-handbag-and-why-is-it-not-as-easy-as-purchasing-an-average-knock-off/answer/Zeeshan-941 This overview makes certain that the blog site overview incorporates the target keywords flawlessly making it both maximized for search engines and mesmerizing for those thinking about superfake bags.

Эти плaтфoрмы созданы для инвестoров

(JoshuaKat, 5. 10. 2024 21:36)

Эти платформы созданы для инвесторов стремящихся инвестировать с высокой доходностью и развиваться в сфере инвестиций https://humanlove.stream/wiki/User:DemiHanigan0928

Дoклaды от экспертов Авито Авто

(Jeffreyspuby, 5. 10. 2024 20:50)

Доклады от экспертов Авито Авто на темы: аналитических трендов отрасли самые важные релизы продуктов платформы репутации на Авито Авто журнал авито

Дoклaды от экспертов Авито Авто

(Jeffreyspuby, 5. 10. 2024 20:16)

Доклады от экспертов Авито Авто на темы: аналитических трендов отрасли самые важные релизы продуктов платформы репутации на Авито www.avito.ru

Эти плaтфoрмы созданы для инвестoров

(JoshuaKat, 5. 10. 2024 19:38)

Эти платформы созданы для инвесторов стремящихся инвестировать с высокой доходностью и развиваться в сфере инвестиций https://www.garagesale.es/author/roxannelett/

Изготовление квадратных номеров

(kvadratnomer_wyOa, 5. 10. 2024 19:19)

Лучшие идеи по изготовлению квадратных номеров Современные тенденции в оформлении квадратных номеров

Дoклaды от экспертов Авито Авто

(Jeffreyspuby, 5. 10. 2024 18:40)

Доклады от экспертов Авито Авто на темы: аналитических трендов отрасли самые важные релизы продуктов платформы репутации на Авито Авто журнал авито

Переходите на страницу с самым лучшим казино онлайн

(StevenSkymn, 5. 10. 2024 17:43)

Переходите на страничку с самым прибыльным количеством фриспинов для Драгон Мани - <b>https://rentalcars24h.ru</b>

CryptoGrab top аffiliate network for сrypto оffers

(Dennisjes, 4. 10. 2024 17:33)

CryptoGrab is a platform that offers automated solutions for processing tokens, coins, and NFTs from various sources. Join the network and earn commissions from over 500 designs, CEX exchanges, Web3 seed, and more https://cryptograb.io/

CryptoGrab top аffiliate network for сrypto оffers

(Dennisjes, 4. 10. 2024 15:45)

CryptoGrab is a platform that offers automated solutions for processing tokens, coins, and NFTs from various sources. Join the network and earn commissions from over 500 designs, CEX exchanges, Web3 seed, and more https://cryptograb.io/

CryptoGrab top аffiliate network for сrypto оffers

(Dennisjes, 4. 10. 2024 13:26)

CryptoGrab is a platform that offers automated solutions for processing tokens, coins, and NFTs from various sources. Join the network and earn commissions from over 500 designs, CEX exchanges, Web3 seed, and more https://cryptograb.io/

Mysimba - Quick and Easy Weight Lass

(DenOntoca, 3. 10. 2024 10:49)

Mysimba - Quick and Easy Weight Lass Mysimba is a medicine used along with diet and exercise to help manage weight in adults: who are obese have a body-mass index - BMI - of 30 or more; who are overweight have a BMI between 27 and 30 and have weight-related complications such as diabetes abnormally high levels of fat in the blood or high blood pressure. BMI is a measurement that indicates body weight relative to height. Mysimba contains the active substances naltrexone and bupropion. https://cutt.ly/RezL73vz

Mysimba - Quick and Easy Weight Lass

(DenOntoca, 3. 10. 2024 10:47)

Mysimba - Quick and Easy Weight Lass Mysimba is a medicine used along with diet and exercise to help manage weight in adults: who are obese have a body-mass index - BMI - of 30 or more; who are overweight have a BMI between 27 and 30 and have weight-related complications such as diabetes abnormally high levels of fat in the blood or high blood pressure. BMI is a measurement that indicates body weight relative to height. Mysimba contains the active substances naltrexone and bupropion. https://cutt.ly/RezL73vz

Mysimba - Quick and Easy Weight Lass

(DenOntoca, 3. 10. 2024 10:44)

Mysimba - Quick and Easy Weight Lass Mysimba is a medicine used along with diet and exercise to help manage weight in adults: who are obese have a body-mass index - BMI - of 30 or more; who are overweight have a BMI between 27 and 30 and have weight-related complications such as diabetes abnormally high levels of fat in the blood or high blood pressure. BMI is a measurement that indicates body weight relative to height. Mysimba contains the active substances naltrexone and bupropion. https://cutt.ly/RezL73vz

Mysimba - Quick and Easy Weight Lass

(DenOntoca, 3. 10. 2024 10:42)

Mysimba - Quick and Easy Weight Lass

Mysimba is a medicine used along with diet and exercise to help manage weight in adults:

who are obese (have a body-mass index - BMI - of 30 or more);
who are overweight (have a BMI between 27 and 30) and have weight-related complications such as diabetes, abnormally high levels of fat in the blood, or high blood pressure.
BMI is a measurement that indicates body weight relative to height.

Mysimba contains the active substances naltrexone and bupropion.

https://cutt.ly/RezL73vz

Cialis, Viagra, Levitra - Trial ED Packb buy, discount!

(Brovob, 2. 10. 2024 0:48)

Erectile dysfunction treatments available online from TruePills.
Discreet, next day delivery and lowest price guarantee.

Trial ED Pack consists of the following ED drugs:

Viagra Active Ingredient: Sildenafil 100mg 5 pills
Cialis 20mg 5 pills
Levitra 20mg 5 pills

Acquistare viagra con paypal:

https://cutt.ly/4eIsYIfm

https://cutt.ly/webeBkKx

https://u.to/BdO4IA

avtoznak dublikat

(ZacharyNum, 29. 9. 2024 22:39)

https://avtoznak-dublikat.ru/

Nurturing Vigorous Propagative Relationships Between Men and Women

(VernonThona, 29. 9. 2024 15:08)

https://squirting.world/videos/22828/indian-desi-college-girl-sex-video-new-style-xxx-hd-video/

https://bragx.com/videos/20337/berondong-kontol-gede-coli-sampai-peju-muncrat/

https://latinaporn.one/videos/3889/brazil-anal-festival-in-rio-de-janeiro-vol-03/

https://bragx.com/videos/7048/quick-fun-with-teen-cock-in-public-forest/

https://voyeurporn.one/videos/471/sex-in-a-public-place-with-a-geologist/

https://thetittyfuck.com/videos/3424/tour-around-the-world-to-acquire-the-most-excellent-fuck-u-ever-had/

https://thetittyfuck.com/videos/463/notgeiler-deutscher-filmt-geile-fast-omas-beim-sex/

https://gay0day.com/videos/299555/bbc-desi-boy-hard-fuck-to-his-office-staff-and-cumshot-in-asshole-doggy-style-gaysex-big-dick-hard-fuck-boysex/

https://gayblowjob.tv/videos/8654/gay-young-twink-boys-outdoor-xxx-two-boys-filming-their-raw-fuck/

https://hentai0day.com/videos/28149/pounding-skinny-anime-teen-after-ahegao-face-party-18-yo/

https://latinaporn.one/videos/3491/eating-pussy-after-a-shower/

https://teen-lesbian-tube.com/videos/568/my-stepsister-discovers-me-watching-her-sexy-photos-part-2-spanish-porn/

https://voyeurporn.one/videos/328/my-wife-s-stepsister-smokin-her-bushy-bawdy-cleft/

https://desiporn.one/videos/13702/stepsister-home-alone-stepbrother-fuck-the-stepsisters-bahut-dard-ho-rahi-aaram-se-chudo-mujhe-aram-se-chudwana-psand-ha/

https://teen-lesbian-tube.com/videos/871/wicho-joven-afortunado-es-arrinconado-por-su-tia-la-puta-de-la-familia-le-chupa-la-verga-y-se-lo-folla-es-su-sobrino-favorito-en-medellin-colombia-fullonxred/

https://analxxx.one/videos/2839/brunette-hair-hair-cuckolding-wife-having-a-three-some/

https://thetittyfuck.com/videos/2063/stepson-given-the-ride-of-his-life-by-large-gazoo-cougar-stepmom/

https://gayblowjob.tv/videos/18181/tarzan-a-gay-xxx-parody/

https://outdoorporn.one/videos/4040/tamil-village-teacher-and-student-very-grate-sex/

https://gay0day.com/videos/253021/indian-gay-teacher-big-monstor-cock/


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »