Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patela (čéška) – LÉČENÍ - II. část

16. 10. 2007

 

Dr. Petr Juda pokračuje: ... léčení bolestí čéšky je složité. Vyžaduje v první řadě velkou trpělivost ze strany postiženého sportovce, jeho trenéra, okolí a nakonec i ošetřujícího lékaře. Bolesti se zmírňují i přes poměrně intenzivní léčbu jen velice pozvolna. Mnohdy hlavně kvůli netrpělivosti propadá sportovec zoufalství, že se nevyléčí, že bude mít bolesti stále. Nabývá podezření, že je špatně léčen, mění lékaře, vyhazuje čím dál více peněz za různé masti a léky, o kterých se dozví z lákavých reklam v mediích ... 

Trenér, funkcionáři a nakonec i spoluhráči začnou mít podezření na sportovcovu agravaci (zveličování přítomných příznaků) nebo dokonce na simulaci (účelové vymýšlení si příznaků, které nejsou). Hodně sportovců nakonec v beznaději podstoupí mnohdy i zbytečnou operaci, aby po ní zjistili, že jsou v léčbě opět na počátku. Ze svých zkušeností bych shrnul hlavní zásady do několika oblastí:

1. POSILOVÁNÍ. Základním předpokladem prevence i léčení je mít pevný a dobře vycvičený extensorový aparát kolena. Hlavním extensorem i dynamickým stabilizátorem kolena je čtyřhlavý sval stehenní. A pro patellu má v tomto svalu vedoucí úlohu jeho vnitřní hlava (muscullus vastus medialis). Bříško svalu a jeho úpon na vnitřní stranu čéšky jsou hlavním stabilizátorem patelly v jejím pohybu ve žlábku kosti stehenní. Posilování a tonizace tohoto svalu jsou základem pro léčbu bolestí vzniklých poškozením chrupavky čéšky. Z kinesiologie je známo, že kontrakcí tohoto svalu vzniká pohyb z lehkého ohnutí kolena do plného natažení. Proto veškeré posilovací cviky musí končit plným natažením kolena !!. Jinak je cvičení neúčinné. Samozřejmě při bolesti musí sportovec omezit hlavně tu zátěž, při které se bolest vyvolává. Nemusí tudíž přerušit veškerou sportovní činnost.

2. CHLAZENÍ. Obecně platí, že při zátěži dochází v příslušné části (kloub, sval) k překrvení (hyperemii). Vzniká tak i malý otok. Zde může vzniknou i nevelký zánět, který se projevuje bolestí. Studené obklady nebo ještě lépe přímo led působí právě proti tvorbě otoku. Doporučuje se přikládání ledu na postižené oblasti (v našem případě na čéšku) do 10 -15 minut po zátěži (tréninku nebo utkání).

3. LÉKY. Jedná se o skupinu léků s protizánětlivým účinkem. Jsou běžně dostupné a hojně užívané. Určitě mají svůj význam, neboť potlačují zánět a jeho potlačením snižují bolest.

Léky s protizánětlivým účinkem rozdělujeme na dvě velké oblasti - nesteroidní a steroidní antiflogistika. Nesteroidní jsou ve formě s lokálním (masti, krémy, gely, emulgely..) nebo celkovým užitím (tablety,injekce). Jsou různého složení. Každému pomáhá něco jiného a sám si musí vyzkoušet, co zrovna je na něho účinné (např.diclofenak, ibuprofen, piroxikam, indomethacin, nimesulidum, ketoprofenum apod.). Steroidní protizánětlivé léky se rovněž mohou použít v omezené míře nejčastěji v injekční nitrokloubní formě. Zde je třeba dávat pozor, neboť patří mezi zakázané podpůrné prostředky a tím je jejich užití omezeno. (Podle antidopingové vyhlášky je jejich podávání zakázáno pouze v době konání mistrovských soutěží – ME, MS – viz případ diskvalifikované portorikánské volejbalistky na MS, která užila mast s kortikoidem na ekzém).

4. CHONDROPROTEKTIVA. Jsou to látky, které mají za úkol, zjednodušeně řečeno, chránit a částečně regenerovat kloubní chrupavku. Těmto látkám se přikládá až přemrštěný význam. Jejich účinky nejsou rozhodně takové, o jakých nás informuje reklama, kterou jsou nyní všechna media až přehlcena. Na druhé straně ovšem pomoci mohou. Podstatou těchto látek jsou následující složky - glukosamin, chondroitin a MSM (methylsulfonylmethan). Kombinace těchto tří látek spolu s vitaminem C je základní složka všech chondroprotektiv.

Já osobně doporučuji postupovat takto - vyzkoušet osvědčené chondroprotektivum v tříměsíční kúře eventuelně spolu s nějakým nesteroidním antiflogistikem. Mělo by to být chondroprotektivum, které vyrábí farmaceutická firma a ne potravinářská zabývající se doplňkovou výživou. Tuto kúru je vhodné podstoupit pouze pokud jsou bolesti. Jestliže bude úleva a ústup potíží (nemusí být zcela vymizení bolesti), potom tento postup opakovat 2x do roka. Pokud se nic nezmění a bolesti jsou stejné, potom je možné ještě jednou změnit druh chondroprotektiva. A pokud ani potom nedojde k úlevě, již další neužívat a tuto léčbu již neprovádět. Pokračování je spíš jen vyhazování poměrně velkých prostředků za neúčinnou léčbu. Buď jsou změny již takové, že tyto látky ani nemohou být účinné, nebo zkrátka na daného sportovce nepůsobí.

5. FYZIKÁLNÍ LÉČBA. Jako doplňková léčba může mít výborný efekt. Zkušenosti jsou hlavně s ultrazvukem, laserem, elektrostimulací m. vastus medialis (vnitřní hlavy čtyřhlavého svalu). Opět jednotný recept neexistuje a je třeba vyzkoušet, co a jak na daného volejbalistu působí.

6. OPERACE. Operace by měla být až po neúspěchu konzervativní léčby („po dobrém“). Druhů operací je hodně k různým typům poruch a pokud by mělo k ní dojít, měl by sportovec být o všem dobře informován a měl by mít alespoň základní znalosti v problematice léčení postižené patelární chrupavky. Jinak může být efektem operace zklamán, protože očekává něco, co mnohdy zajistit ani v nejlepším nejde.

Závěrem. Snažil jsem se nastínit alespoň základní principy léčby potíží z poškození chrupavky kloubu mezi čéškou a stehenní kosti. Léčba tzv.skokanského kolena (postižení jednotlivých vláken vlastního vazu čéšky) má některé odlišnosti od léčby chrupavky. O tom zase příště.

                                                                              Petr Juda

 

- převzato z webu Zdeňka Haníka (www.hanikvoleyball.cz) -

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Мaгaзин аккаунтов авито купить аккаунт

(Ronaldtep, 7. 10. 2024 22:50)

https://taplink.cc/targetboss

Вoздушныe шары в Нижнем Новгороде

(MathewRar, 7. 10. 2024 22:49)

https://balloons-with-delivery.ru

Мaгaзин аккаунтов авито купить аккаунт

(Ronaldtep, 7. 10. 2024 22:25)

https://taplink.cc/targetboss

Вoздушныe шары в Нижнем Новгороде

(MathewRar, 7. 10. 2024 22:22)

https://balloons-with-delivery.ru

Вoздушныe шары в Нижнем Новгороде

(MathewRar, 7. 10. 2024 21:53)

https://balloons-with-delivery.ru

Мaгaзин аккаунтов авито купить аккаунт

(Ronaldtep, 7. 10. 2024 21:05)

https://taplink.cc/targetboss

Вoздушныe шары в Нижнем Новгороде

(MathewRar, 7. 10. 2024 20:54)

https://balloons-with-delivery.ru

https://generik-51.ru/

(https://generik-51.ru/, 7. 10. 2024 2:50)

https://generik-51.ru/

Лучший мaгaзин пo продаже аккаунтов Авито

(Matthewhed, 6. 10. 2024 13:03)

Купить аккаунт авито с отзывами с пройденной проверкой по паспорту с верификацией https://dzen.ru/a/ZwF6PYaB52tIch1v

KRAKEN сайт, зеркало: стабильная ссылка, доступ и вход на сайт

(KRAKEN_Ссылка_Bes, 6. 10. 2024 12:53)

KRAKEN - ссылка зеркало сайт кракен клирнет

Гидра вход

(Gregoryguiva, 6. 10. 2024 12:21)

Купить фен или амфетами в Москве стало очень легко благодаря сайту гидра меф тут на сайте доступно большое количесвто наркотиков на любой вкус таких как меф амф мефедрон кокаин. А так же детское порно

The Final Guide for Finding Top-Notch Superfake Handbags

(RobertMib, 6. 10. 2024 11:26)

The Ultimate Overview to Searching For High-Quality Superfake Handbags Introduction In a globe where luxury typically includes a large price superfake purses provide an alluring choice. Perfectly resembling premium developer bags these high-quality reproductions supply style without the sticker label shock. Yet where can you locate these evasive treasures? This detailed overview is your one-stop resource for finding where to get superfake handbags. By the end of this message youll comprehend: What makes superfake purses so attractive Where to locate the most effective ones How to guarantee youre purchasing from a reliable vendor The lawful and ethical factors to consider entailed 1. Intro to Superfake Handbags Definition and Allure What are superfake purses? Why are they acquiring popularity? The target market for these premium replicas 2. Where to Locate Top Notch Superfake Handbags Online Marketplaces Popular web sites for acquiring superfake handbags Advantages and drawbacks of on-line purchasing Specialized Retailers Will the Replica bags website be Roma? Trusted sellers specializing in luxury superfakes How to determine respectable stores Social Media Networks Navigating Instagram Facebook and various other systems Tips for discovering vendors on social networks 3. Aspects to Think About When Purchasing Superfake Handbags Price vs. Top quality Comprehending the rate series of high-quality phony bags Exactly how price can indicate quality Credibility Guarantees What guarantees can you anticipate? Importance of certifications or credibility cards 4. Tips for Detecting a Reputable Vendor Reviews and Reviews The significance of reviewing reviews Just how to identify fake reviews Return Policies Why a solid return plan is critical Red flags to keep an eye out for Moral Effects of Supporting the marketplace The impact on the apparel industry Ethical considerations Tips to Stay on the Right Side of the Law Just how to acquire properly Legal alternatives to take into consideration Final thought Superfake purses provide a stylish yet affordable choice to deluxe designer bags however knowing where to purchase superfake handbags and guaranteeing youre obtaining top notch reproduction requires some due persistance. By following this overview you can make educated decisions and appreciate the appeal of luxury without breaking the bank. Final ideas on purchasing superfake bags call to Action All set to find your excellent superfake purse? Start exploring our advised merchants now Additional resources and web links for further reading https://www.quora.com/Will-the-Replica-bags-website-be-Roma/answer/Zeeshan-941 The overview will be SEO-friendly and captivating for visitors curious about superfake bags by including the target keywords perfectly right into the blog site structure.

Лучший мaгaзин пo продаже аккаунтов Авито

(Matthewhed, 6. 10. 2024 11:21)

Купить аккаунт авито с отзывами с пройденной проверкой по паспорту с верификацией https://dzen.ru/a/ZwF6PYaB52tIch1v

Лучший мaгaзин пo продаже аккаунтов Авито

(Matthewhed, 6. 10. 2024 10:56)

Купить аккаунт авито с отзывами с пройденной проверкой по паспорту с верификацией https://dzen.ru/a/ZwF6PYaB52tIch1v

Лучший мaгaзин пo продаже аккаунтов Авито

(Matthewhed, 6. 10. 2024 10:27)

Купить аккаунт авито с отзывами с пройденной проверкой по паспорту с верификацией https://dzen.ru/a/ZwF6PYaB52tIch1v

Лучший мaгaзин пo продаже аккаунтов Авито

(Matthewhed, 6. 10. 2024 9:32)

Купить аккаунт авито с отзывами с пройденной проверкой по паспорту с верификацией https://dzen.ru/a/ZwF6PYaB52tIch1v

This Ultimate Handbook for Finding High-Quality Superfake Purses

(RobertHax, 6. 10. 2024 5:27)

The Ultimate Guide to Searching For High-Quality Superfake Handbags Intro In a globe where high-end frequently includes a large price superfake purses supply an attractive choice. Completely mimicking high-end developer bags these high-grade reproductions offer design without the sticker shock. Yet where can you locate these elusive treasures? This detailed overview is your one-stop source for uncovering where to purchase superfake purses. By the end of this post youll understand: What makes superfake purses so enticing Where to locate the most effective ones How to guarantee youre buying from a reputable seller The lawful and moral factors to consider included 1. Intro to Superfake Handbags Meaning and Charm What are superfake handbags? Why are they acquiring popularity? The target audience for these top quality reproductions 2. Where to Locate High-Quality Superfake Handbags Online Marketplaces Popular internet sites for getting superfake purses Benefits and disadvantages of on-line buying Specialized Retailers What are the differences between DUPBAGS and Repladies for purchasing high-quality replica handbags? Relied on stores focusing on high-end superfakes Exactly how to determine trustworthy stores Social Media Site Networks Navigating Instagram Facebook and various other systems Tips for finding vendors on social media 3. Aspects to Take Into Consideration When Purchasing Superfake Handbags Cost vs. Top quality Understanding the price range of top quality phony purses How price can indicate high quality Authenticity Assurances What guarantees can you anticipate? Relevance of certifications or authenticity cards 4. Tips for Finding a Reliable Seller Reviews and Endorsements The importance of reading reviews How to spot phony testimonials Return Plans Why a solid return policy is critical Warning to keep an eye out for Ethical Implications of Supporting the Market The influence on the garment industry Moral considerations Tips to Remain On the Right Side of the Law Just how to buy sensibly Legal alternatives to think about Conclusion Superfake purses offer an elegant yet economical alternative to luxury designer bags yet knowing where to buy superfake purses and ensuring youre obtaining top quality replicas needs some due diligence. By following this overview you can make enlightened choices and delight in the attraction of deluxe without breaking the financial institution. Last thoughts on acquiring superfake purses us to Activity All set to discover your excellent superfake handbag? Beginning discovering our recommended stores now Additional resources and links for further reading https://www.quora.com/What-are-the-differences-between-DUPBAGS-and-Repladies-for-purchasing-high-quality-replica-handbags/answer/Zeeshan-941 By weaving the target keywords normally throughout the blog site rundown this guide will not only be SEO-friendly however also highly engaging and interesting for visitors wanting to discover the globe of superfake bags.

более 1000 контактов инвeстиционных фoндов

(StevenPOR, 6. 10. 2024 4:02)

Открытая база более 1000 контактов инвестиционных фондов клубов инвесторов бизнес-ангелов акселераторов технопарков особых экономических зон пилотных проектов госпрограмм для поддержки малого бизнеса сервис для инвестиций

более 1000 контактов инвeстиционных фoндов

(StevenPOR, 6. 10. 2024 2:15)

Открытая база более 1000 контактов инвестиционных фондов клубов инвесторов бизнес-ангелов акселераторов технопарков особых экономических зон пилотных проектов госпрограмм для поддержки малого бизнеса стартапы для бизнеса

более 1000 контактов инвeстиционных фoндов

(StevenPOR, 6. 10. 2024 1:50)

Открытая база более 1000 контактов инвестиционных фондов клубов инвесторов бизнес-ангелов акселераторов технопарков особых экономических зон пилотных проектов госпрограмм для поддержки малого бизнеса стартапы для бизнеса


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »