Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patela (čéška) – LÉČENÍ - II. část

16. 10. 2007

 

Dr. Petr Juda pokračuje: ... léčení bolestí čéšky je složité. Vyžaduje v první řadě velkou trpělivost ze strany postiženého sportovce, jeho trenéra, okolí a nakonec i ošetřujícího lékaře. Bolesti se zmírňují i přes poměrně intenzivní léčbu jen velice pozvolna. Mnohdy hlavně kvůli netrpělivosti propadá sportovec zoufalství, že se nevyléčí, že bude mít bolesti stále. Nabývá podezření, že je špatně léčen, mění lékaře, vyhazuje čím dál více peněz za různé masti a léky, o kterých se dozví z lákavých reklam v mediích ... 

Trenér, funkcionáři a nakonec i spoluhráči začnou mít podezření na sportovcovu agravaci (zveličování přítomných příznaků) nebo dokonce na simulaci (účelové vymýšlení si příznaků, které nejsou). Hodně sportovců nakonec v beznaději podstoupí mnohdy i zbytečnou operaci, aby po ní zjistili, že jsou v léčbě opět na počátku. Ze svých zkušeností bych shrnul hlavní zásady do několika oblastí:

1. POSILOVÁNÍ. Základním předpokladem prevence i léčení je mít pevný a dobře vycvičený extensorový aparát kolena. Hlavním extensorem i dynamickým stabilizátorem kolena je čtyřhlavý sval stehenní. A pro patellu má v tomto svalu vedoucí úlohu jeho vnitřní hlava (muscullus vastus medialis). Bříško svalu a jeho úpon na vnitřní stranu čéšky jsou hlavním stabilizátorem patelly v jejím pohybu ve žlábku kosti stehenní. Posilování a tonizace tohoto svalu jsou základem pro léčbu bolestí vzniklých poškozením chrupavky čéšky. Z kinesiologie je známo, že kontrakcí tohoto svalu vzniká pohyb z lehkého ohnutí kolena do plného natažení. Proto veškeré posilovací cviky musí končit plným natažením kolena !!. Jinak je cvičení neúčinné. Samozřejmě při bolesti musí sportovec omezit hlavně tu zátěž, při které se bolest vyvolává. Nemusí tudíž přerušit veškerou sportovní činnost.

2. CHLAZENÍ. Obecně platí, že při zátěži dochází v příslušné části (kloub, sval) k překrvení (hyperemii). Vzniká tak i malý otok. Zde může vzniknou i nevelký zánět, který se projevuje bolestí. Studené obklady nebo ještě lépe přímo led působí právě proti tvorbě otoku. Doporučuje se přikládání ledu na postižené oblasti (v našem případě na čéšku) do 10 -15 minut po zátěži (tréninku nebo utkání).

3. LÉKY. Jedná se o skupinu léků s protizánětlivým účinkem. Jsou běžně dostupné a hojně užívané. Určitě mají svůj význam, neboť potlačují zánět a jeho potlačením snižují bolest.

Léky s protizánětlivým účinkem rozdělujeme na dvě velké oblasti - nesteroidní a steroidní antiflogistika. Nesteroidní jsou ve formě s lokálním (masti, krémy, gely, emulgely..) nebo celkovým užitím (tablety,injekce). Jsou různého složení. Každému pomáhá něco jiného a sám si musí vyzkoušet, co zrovna je na něho účinné (např.diclofenak, ibuprofen, piroxikam, indomethacin, nimesulidum, ketoprofenum apod.). Steroidní protizánětlivé léky se rovněž mohou použít v omezené míře nejčastěji v injekční nitrokloubní formě. Zde je třeba dávat pozor, neboť patří mezi zakázané podpůrné prostředky a tím je jejich užití omezeno. (Podle antidopingové vyhlášky je jejich podávání zakázáno pouze v době konání mistrovských soutěží – ME, MS – viz případ diskvalifikované portorikánské volejbalistky na MS, která užila mast s kortikoidem na ekzém).

4. CHONDROPROTEKTIVA. Jsou to látky, které mají za úkol, zjednodušeně řečeno, chránit a částečně regenerovat kloubní chrupavku. Těmto látkám se přikládá až přemrštěný význam. Jejich účinky nejsou rozhodně takové, o jakých nás informuje reklama, kterou jsou nyní všechna media až přehlcena. Na druhé straně ovšem pomoci mohou. Podstatou těchto látek jsou následující složky - glukosamin, chondroitin a MSM (methylsulfonylmethan). Kombinace těchto tří látek spolu s vitaminem C je základní složka všech chondroprotektiv.

Já osobně doporučuji postupovat takto - vyzkoušet osvědčené chondroprotektivum v tříměsíční kúře eventuelně spolu s nějakým nesteroidním antiflogistikem. Mělo by to být chondroprotektivum, které vyrábí farmaceutická firma a ne potravinářská zabývající se doplňkovou výživou. Tuto kúru je vhodné podstoupit pouze pokud jsou bolesti. Jestliže bude úleva a ústup potíží (nemusí být zcela vymizení bolesti), potom tento postup opakovat 2x do roka. Pokud se nic nezmění a bolesti jsou stejné, potom je možné ještě jednou změnit druh chondroprotektiva. A pokud ani potom nedojde k úlevě, již další neužívat a tuto léčbu již neprovádět. Pokračování je spíš jen vyhazování poměrně velkých prostředků za neúčinnou léčbu. Buď jsou změny již takové, že tyto látky ani nemohou být účinné, nebo zkrátka na daného sportovce nepůsobí.

5. FYZIKÁLNÍ LÉČBA. Jako doplňková léčba může mít výborný efekt. Zkušenosti jsou hlavně s ultrazvukem, laserem, elektrostimulací m. vastus medialis (vnitřní hlavy čtyřhlavého svalu). Opět jednotný recept neexistuje a je třeba vyzkoušet, co a jak na daného volejbalistu působí.

6. OPERACE. Operace by měla být až po neúspěchu konzervativní léčby („po dobrém“). Druhů operací je hodně k různým typům poruch a pokud by mělo k ní dojít, měl by sportovec být o všem dobře informován a měl by mít alespoň základní znalosti v problematice léčení postižené patelární chrupavky. Jinak může být efektem operace zklamán, protože očekává něco, co mnohdy zajistit ani v nejlepším nejde.

Závěrem. Snažil jsem se nastínit alespoň základní principy léčby potíží z poškození chrupavky kloubu mezi čéškou a stehenní kosti. Léčba tzv.skokanského kolena (postižení jednotlivých vláken vlastního vazu čéšky) má některé odlišnosti od léčby chrupavky. O tom zase příště.

                                                                              Petr Juda

 

- převzato z webu Zdeňka Haníka (www.hanikvoleyball.cz) -

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве? САЙТ - KOKS.TOP Купить ГАШИШ и ШИШКИ Киев? САЙТ - KOKS.TOP

(Davidnig, 13. 9. 2024 6:31)

Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве? САЙТ - KOKS.TOP Купить ГАШИШ и ШИШКИ Киев? САЙТ - KOKS.TOP
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ЗАКАЗЫ ОНЛАЙН ЧЕРЕЗ ТЕЛЕГРАММ - https://koks.top/

ДОСТАВКА ТОВАРА В РУКИ - https://koks.top/

ЗАКЛАДКИ ОНЛАЙН НА САЙТЕ - https://koks.top/

ССЫЛКА ДЛЯ СВЯЗИ С ОПЕРАТОРОМ - https://koks.top/

КУПИТЬ ГАШИШ и ШИШКИ ОНЛАЙН С ДОСТАВКОЙ - https://koks.top/
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Теги для поиска товара в гугле "КУПИТЬ ГАШИШ и ШИШКИ В КИЕВЕ"
Как купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве без третьих лиц?
Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве самостоятельно, без проблем?
Сколько сегодня стоит ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве?
Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве без полиции?
Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве анонимно?
Купить в Киеве ГАШИШ и ШИШКИ можно круглосуточно даже ночью?
Как купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве с доставкой в руки?
Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве в Розницу?
Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве Оптом?
Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве самого лучшего качества?
Откуда привозят качественный ГАШИШ и ШИШКИ в Киев?
Со сколько лет можно употреблять ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве?
Может ли девушка сама Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве?
Закладки ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве разного веса?
Чистый ГАШИШ и ШИШКИ Гидрохлорид в Киеве?
100% Доставка ГАШИШ и ШИШКИа по Киеву?
Как найти ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве?
Любой район в Киеве Купить ГАШИШ и ШИШКИ без проблем?
.
.
.
.
.
Теги остальных поисковых запросов - Купить Амфетамин в Киеве? Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве? Купить ГАШИШ и ШИШКИ в Киеве?
Купить Экстази в Киеве? Купить МДМА в Киеве? Купить Гашиш в Киеве? Купить шишки план в Киеве? Купить Метамфетамин в Киеве?
Купить Мефедрон в Киеве? Купить Альфа ПВП в Киеве? Купить Соль в Киеве? Купить Наркотики в Киеве? Купить анашу в Киеве?
Купить Метадон в Киеве? Купить Закладки в Киеве? Купить наркотики с доставкой в руки в Киеве? Купить Грибы в Киеве?
Конец тегов для гугла!

Public Adjusters

(BrianSaulk, 13. 9. 2024 3:01)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScSsns8WF1Ys4I285ZZLBQPGdQW1L8YiO78Jcl4khfzhsVXpA/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTUptgzq65-QCBtYzGz2plJbi1v_3ZCC6jp05MeQBgYoQAJw/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScPqpaJpAZeFIVY3dlV9VeV4CN-aV087UJINr5mMrFGjikioA/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc0wHpKIwSRSy1njmSiKUVBVzpc_-Fy3jkW0G3STJ7XuEMRsw/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScSWigzTRgwpShUDx1YLt5OqeUvA5tOHpMIDl0IEHiOzD0ocQ/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfGUyaaHtanWYDgU1XPAJDFd3v9t00okfXGk2wLuVM5tiOQPg/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdoerOGS6yhBg5p7k3fYF1SftQSRf-tHvapHW5Tg6oxu9aSTQ/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdIHMeUlfsLYRp_KgSNrMil95yrk-VVcRhl2vTOiFm3Z12Big/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdE01alq5a6otMykeXQgmkR1lk3FHy31axRk63ZU8FX5dxD2Q/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSethbeVA4AZWhVL6aArmhxbKV8s6d6tZk5ZQl067Hq42mwNOA/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelzNQ1bSnO_iuNl9GUquCiaMU0moRTR5RCrtJhtb8ncs5FPg/viewform
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe6bVWqMednwBIHo3Wq1euGidhaSH6TXq_CCQhURzJ68aaNkQ/viewform
https://ia800701.us.archive.org/24/items/get-the-most-out-of-your-insurance-claim-call-833-390-3439/Elevate%20Your%20Insurance%20Claim%20Call%20833-390-3439.pdf
https://ia800701.us.archive.org/24/items/get-the-most-out-of-your-insurance-claim-call-833-390-3439/Expert%20Adjusters%20and%20Lawyers%20Call%20833-390-3439.pdf
https://ia800701.us.archive.org/24/items/get-the-most-out-of-your-insurance-claim-call-833-390-3439/Expert%20Public%20Adjusters%20Call%20833-390-3439.pdf
https://ia800701.us.archive.org/24/items/get-the-most-out-of-your-insurance-claim-call-833-390-3439/Get%20the%20Most%20Out%20of%20Your%20Insurance%20Claim%20Call%20833-390-3439.pdf
https://ia902307.us.archive.org/28/items/maximize-your-insurance-claim-1-call-833-390-3439/Maximize%20Your%20Insurance%20Claim%201%20Call%20833-390-3439.pdf
https://ia902307.us.archive.org/28/items/maximize-your-insurance-claim-1-call-833-390-3439/Maximize%20Your%20Insurance%20Claim%20Call%20833-390-3439.pdf
https://ia902307.us.archive.org/28/items/maximize-your-insurance-claim-1-call-833-390-3439/Maximize%20Your%20Insurance%20Settlement%20Call%20833-390-3439.pdf
https://ia902307.us.archive.org/28/items/maximize-your-insurance-claim-1-call-833-390-3439/Top%20Adjusters%20and%20Legal%20Experts%20Call%20833-390-3439.pdf

Nurturing Robust Propagative Relationships Between Men and Women

(VernonThona, 12. 9. 2024 17:48)

https://hentai0day.com/videos/109/first-time-with-my-step-sister-hentai/

https://amateurxxx.one/videos/36257/milf-gets-fucked-and-gets-cum-on-her-veiny-tits-with-big-nipples/

https://ca3h.com/videos/5964/cute-bigcock-asian-boys-oral/

https://xlilith.com/videos/30524/thelesbianexperience-curvy-big-tits-lesbians-get-their-fuck-on-natasha-nice-alyx-star/

https://outdoorporn.one/videos/13445/indian-desi-bhabhi-tight-fuck/

https://outdoorporn.one/videos/14401/18-tight-pussy-plays-with-her-dildo-in-the-public-car/

https://desiporn.one/videos/15385/he-never-lets-me-fuck-his-little-ass-hole-he-keeps-it-tight-this-time-i-will-fuck-his-ass-very-deep-and-hard-so-hot-and-so-tight/

https://analxxx.one/videos/3896/large-tit-mother-i-d-like-to-fuck-alura-interracial-anal-creampie/

https://bragx.com/videos/43449/i-facefucked-my-twink-friend-matty-hard/

https://zeenite.com/videos/161469/desi-indian-biggest-boobs-bhabhi-wants-her-dewar-cock-for-fuck-hindi-audio/

https://squirting.world

https://gayblowjob.tv/videos/11612/bromo-pizza-delivery-guy-jamie-owens-didnt-expect-jerome-to-fuck-him-as-a-tip/

https://hentai0day.com/videos/25547/witch-anime-gangbang/

https://voyeurporn.one/videos/391/i-go-to-my-most-excellent-ally-s-abode-to-play-free-fire-and-i-stay-with-siesta-his-mother-acquires-into-my-daybed-so-i-can-fuck-her-next-to-her-ottoman-we-not-quite-catched-my-ally-but-lastly-i-was-able-to-fuck-her-like-i-wanted-rich-that-mom/

https://twinkporn.one/videos/13570/indian-desi-teen-boysex-bangla-big-black-cock-bbc-hard-fuck-to-skinny-bottom-without-condom-chele-chele-pod-maramari/

https://outdoorporn.one/videos/7061/kannada-lovers-outdoor-fucking-with-voice-in-construction-building/

https://bdsmporn.one/videos/1035/femdom-master-floozy-eva-latex-bdsm-fetish-facefuck-villein-rubber-pussylingus-a-hole-take-up-with-the-tongue-mother-i-d-like-to-fuck-facesitting/

https://latinaporn.one/videos/4696/agedlove-latina-chubby-granny-fucking-youngster/

https://thetittyfuck.com/videos/3308/brandi-love-white-milf-has-a-huge-ass/

https://thetranny.com/videos/97016/futa-helena-douglas-fuck-marie-rose-doa-hentai/

ca-bestcasino top com

(Shanehusia, 11. 9. 2024 19:59)

https://ca-bestcasino.com/

nodepcanada is com

(DavidSep, 11. 9. 2024 17:50)

https://nodepcanada.com/

nodepcanada is com

(DavidSep, 11. 9. 2024 16:15)

https://nodepcanada.com/

Top New No Deposit Online Casino Bonuses

(DonaldLer, 11. 9. 2024 14:12)

In this article, we'll explore one of the most lucrative and appealing options for both newcomers and experienced players—a casino with a No Deposit Bonus for registration that allows for withdrawals https://nodepcanada.com/

Best Online Casino Sites for Canadian Players

(Kevinzex, 11. 9. 2024 13:21)

The concept of the "best online casinos in Canada" refers to selecting a gaming platform that meets high standards of quality, reliability, and convenience for Canadian players https://ca-bestcasino.com/

Top New No Deposit Online Casino Bonuses

(DonaldLer, 11. 9. 2024 10:33)

In this article, we'll explore one of the most lucrative and appealing options for both newcomers and experienced players—a casino with a No Deposit Bonus for registration that allows for withdrawals https://nodepcanada.com/

1winbetuzdr6 is weebly

(Eugenehaf, 11. 9. 2024 7:56)

https://1winbetuzdr6.weebly.com

Best Live Casino in Canada Play Online

(KennethHaupt, 11. 9. 2024 3:29)

Best Live Casinos (online real-time casino games) have brought a new wave of excitement to the Canadian online casino industry https://ca-livecasino.com/

Best Live Casino in Canada Play Online

(KennethHaupt, 11. 9. 2024 0:11)

Best Live Casinos (online real-time casino games) have brought a new wave of excitement to the Canadian online casino industry https://ca-livecasino.com/

Best Live Casino in Canada Play Online

(KennethHaupt, 10. 9. 2024 22:22)

Best Live Casinos (online real-time casino games) have brought a new wave of excitement to the Canadian online casino industry https://ca-livecasino.com/

1winbetuzdr3 is weebly

(Steveked, 10. 9. 2024 7:45)

https://1winbetuzdr3.weebly.com

Top Online Casino No Deposit Free Spins

(TyreeRaife, 10. 9. 2024 4:06)

Users can activate No Deposit Free Spins for registration, with a special promo code, or through active bets https://ca-feespins.com/

Top Online Casino No Deposit Free Spins

(TyreeRaife, 10. 9. 2024 0:44)

Users can activate No Deposit Free Spins for registration, with a special promo code, or through active bets https://ca-feespins.com/

Купить МЕФЕДРОН в Киеве? САЙТ - KOKS.TOP Купить МЕФЕДРОН Киев? САЙТ - KOKS.TOP

(MichaelTug, 9. 9. 2024 22:56)

Купить МЕФЕДРОН в Киеве? САЙТ - KOKS.TOP Купить МЕФЕДРОН Киев? САЙТ - KOKS.TOP
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ЗАКАЗЫ ОНЛАЙН ЧЕРЕЗ ТЕЛЕГРАММ - https://koks.top/

ДОСТАВКА ТОВАРА В РУКИ - https://koks.top/

ЗАКЛАДКИ ОНЛАЙН НА САЙТЕ - https://koks.top/

ССЫЛКА ДЛЯ СВЯЗИ С ОПЕРАТОРОМ - https://koks.top/

КУПИТЬ МЕФЕДРОН ОНЛАЙН С ДОСТАВКОЙ - https://koks.top/
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Теги для поиска товара в гугле "КУПИТЬ МЕФЕДРОН В КИЕВЕ"
Как купить МЕФЕДРОН в Киеве без третьих лиц?
Купить МЕФЕДРОН в Киеве самостоятельно, без проблем?
Сколько сегодня стоит МЕФЕДРОН в Киеве?
Купить МЕФЕДРОН в Киеве без полиции?
Купить МЕФЕДРОН в Киеве анонимно?
Купить в Киеве МЕФЕДРОН можно круглосуточно даже ночью?
Как купить МЕФЕДРОН в Киеве с доставкой в руки?
Купить МЕФЕДРОН в Киеве в Розницу?
Купить МЕФЕДРОН в Киеве Оптом?
Купить МЕФЕДРОН в Киеве самого лучшего качества?
Откуда привозят качественный МЕФЕДРОН в Киев?
Со сколько лет можно употреблять МЕФЕДРОН в Киеве?
Может ли девушка сама Купить МЕФЕДРОН в Киеве?
Закладки МЕФЕДРОН в Киеве разного веса?
Чистый МЕФЕДРОН Гидрохлорид в Киеве?
100% Доставка МЕФЕДРОНа по Киеву?
Как найти МЕФЕДРОН в Киеве?
Любой район в Киеве Купить МЕФЕДРОН без проблем?
.
.
.
.
.
Теги остальных поисковых запросов - Купить Амфетамин в Киеве? Купить МЕФЕДРОН в Киеве? Купить Героин в Киеве?
Купить Экстази в Киеве? Купить МДМА в Киеве? Купить Гашиш в Киеве? Купить шишки план в Киеве? Купить Метамфетамин в Киеве?
Купить Мефедрон в Киеве? Купить Альфа ПВП в Киеве? Купить Соль в Киеве? Купить Наркотики в Киеве? Купить анашу в Киеве?
Купить Метадон в Киеве? Купить Закладки в Киеве? Купить наркотики с доставкой в руки в Киеве? Купить Грибы в Киеве?
Конец тегов для гугла!

Top Online Casino No Deposit Free Spins

(TyreeRaife, 9. 9. 2024 22:47)

Users can activate No Deposit Free Spins for registration, with a special promo code, or through active bets https://ca-feespins.com/

1winbetuzdr2 is weebly

(JorgeTrups, 9. 9. 2024 20:45)

https://1winbetuzdr2.weebly.com

admyalta is ru

(Ernestlef, 9. 9. 2024 1:54)

https://admyalta.ru


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

následující »